Dacă vreți să aflați părerea mea sinceră despre acest subiect, atunci aceasta este:

Decizia părinților de a vaccina sau nu propriul copil nu trebuie luată întrebând vecinii, colegii de birou sau citind ce fac bloggeri, jurnaliștii sau persoanele publice. E posibil să avem senzația că poate aceste persoane sunt mai bine informate, că știu mai multe lucruri, dar vă garantez că și așa decizia ta ca om nu are nicio legătură cu o altă persoană. Nu am sfătuit niciodată pe cineva să facă ceva, nici în terapie ( nefiind etic de altfel), nici în viața de zi cu zi, pentru că nu poți decide pentru alt om.

Așadar, rolul meu la aceasta conferință a fost acela de a prezenta procesul decizional din punct de vedere al funcționării creierului. De cele mai multe ori avem senzația că luăm decizii conștiente, dar de cele mai multe ori, mintea ia deciziile cu o fracțiune de secundă înaintea noastră.

Cum?

Păi am să vă povestesc experimentele pe care le-am făcut acolo în sală cu audiența. Prima oară le-am arătat două poze, una cu câini, alta cu porci. La întrebarea, ce găsim mai mult într-un oraș, câini sau porci, toată lumea a răspuns câini.

caini porrc

Următoarea întrebarea a fost: De ce credeți că se moare într-un procent mai mare? De astm sau în accidente rutiere? Răspunsul a fost: accidente rutiere!

accident astm

Iar ultimul experiment a fost acela de a le vinde o sticlă de apă cu 100 de lei. Nimeni nu a cumpărat-o!

apa

Cum luăm deciziile?

1.Memoria compara situatia cu trecutul

2.In funcție de emoția amintirilor se face o selecție

3.Intuitia face cateva opțiuni

4.Imaginația desenează scenariile

5.Mintea ia decizia

Așadar, multitudinea imaginilor văzute în media, poveștilor auzite, întâmplările prin care am trecut, ne-au făcut să răspundem inconștient la toate întrebările ( cu toate că noi avem senzația că funcționăm conștient).

  1. Am văzut auzit povești cu și despre câini, îi vedm pe străzi, știm că oamenii au, de obicei, câini de companie. Cu siguranță sunt mai mulți câini. Acesta poate fi un răspuns real și corect.
  2. Al doilea răspuns este greșit! În Europa se moare la fiecare oră de astm, ceea ce însemnă că astmul face mai multe victime decât accidentele rutiere. Dar de data aceasta mintea ne-a păcălit, a folosit doar informațiile pe care memoria le-a prezentat ( vedm zilnic știri despre accidente, despre astm este posibil să nu fi citit niciodată, deci memoria nu are ce aduce în selecția de evenimente, pentru a lua decizia)
  3.  Memoria ne-a adus imediat în minte prețul unei sticle de apă, iar decizia a fost luată: Nu cumpăr o sticlă de apă cu 100 de lei. Nimeni nu a întrebat condițiile. Poate eram în deșert sau într-o țară unde apă nu este potabilă, iar apa ar fi putut valora chiar mai mult. Pentru că întrebarea a sunat așa: Ați cumpăra o sticlă de apă cu 100 de lei? Dacă le-aș fi lăsat timp de gândire, probabil creierul rațional ar fi intrat în acțiune și ar fi prezentat și alte opțiuni!

Cu alte cuvinte, mintea ne păcălește mereu? Luăm mereu decizii greșite?

Nici gând! Mecanismul este pus acolo cu un scop! Să avem rapiditate! Dacă sare un pieton, spre exemplu, în fața mașinii, dacă am parcurge conștient toate etapele, să rememorăm ce se poate întâmpla, să facem selecția opțiunilor, să dăm frâu liber imaginației, probabil nu am frâna în timp util.

Provocarea apare, când lăsăm mintea să ia toate deciziile, iar specialiștii în publicitate, în împingerea unor opinii în față știu toate aceste mecanisme ( nu am inventat eu America și nici descoperirea aceasta nu este de ieri) și ne arată imagini ce face creeierul emoțional să intre în acțiune, decizia fiind luată aparent conștient, în realitate total inconștient.

Nu mai vorbesc despre deciziile luate atunci când suntem împinși de propriile convingeri limitatoare ( asta este subiectul altui articol) sau de convingerile coroborate ale fiecărui membru al familiei.

Ce altceva s-a mai discutat la conferință?

Conferinta Social Moms „De ce sa ne mai vaccinam copiii” sustinuta de Asociatia ProImunizare a dezbatut cea mai „fierbinte” problema pe care o au parintii in prezent si anume vaccinarea copiilor. Multe intrebari si-au gasit raspunsul in sfaturile specialistilor si in dialogul constructiv dintre parinti si medicii invitati. Un eveniment interactiv care a adunat peste 100 de parinti in sala si mai mult de 16.000 de parinti conectati online.

Ana Maita, Presedinte Asociatia Mame pentru Mame, a vorbit in deschiderea conferintei despre importanta surselor de informare din zona de vaccinare si felul in care ar trebui sa cantarim lucrurile atunci cand suntem in fata unei decizii ce vizeaza sanatatea copiilor.

„Suntem inconjurati de emotie, iar majoritatea stirilor se bazeaza pe imagini sugestive, cu un puternic impact emotional. Ratiunea tine mai mult de statistici, de explicatii stiintifice, de cifre greu accesibile pe care este esential sa le intelegem de la specialisti,” a punctat Ana Maita.

Este  important sa cerem sfatul specialistilor inainte de a lua decizia de a vaccina sau nu copiii. Ana Maita spune ca „datoria noastra este sa intrebam iar datoria medicilor este sa explice astfel incat sa intelegem. Este nevoie de incredere intre cele doua parti, altfel acest lant se destrama”.  De asemenea, Ana recomanda mamelor sa aiba incredere si in instictul lor.

Dr. Gindrovel Dumitra – Coordonator, Grupul de Vaccinologie al Societatii Nationale de Medicina Familie – a vorbit despre rolul medicului de familie in procesul de vaccinare. Comunicarea dintre parinti si medicul de familie trebuie sa fie deschisa si onesta.

„Daca nu ati gasit acel medic in care sa aveti incredere si caruia sa-i puteti adresa orice intrebare, trebuie sa il cautati pana il gasiti. Medicul de familie este veriga esentiala in luarea deciziei de vaccinare”, spune Dr. Gindrovel Dumitra.

Medicii prezenti au tinut sa aminteasca celor prezenti faptul ca imunizarea prin vaccinare previne anual intre 2 si 3 milioane de decese, conform datelor Organizatiei Mondiale a Sanatatii.  Fara vaccinuri nu ar fi fost posibila eradicarea globala a variolei si eliminarea poliomielitei si rujeolei din multe parti ale lumii.

Dr. Anca Draganescu – Medic primar pediatru, specialist boli infectioase la Institutul National de Boli Infectioase Prof. Dr. “Matei Bals” – a vorbit despre rolul medicului specialist in procesul de vaccinare, oferind si exemple din practica de zi cu zi.

Imunizarea activa prin vaccinare ramane cea mai eficienta metoda de preventie a unor boli infectioase grave. Insa, in conditiile existentei unor vaccinuri sigure si eficiente, in Romania secolului 21 inca se moare de tetanos sau de rujeola. Asociatia PRO IMUNIZARE si-a propus sa aduca clarificari despre vaccinuri si vaccinare, cu argumente stiintifice. Consideram ca este nevoie de un efort comun pentru ca sanatatea publica sa nu fie pusain pericol si pentru a se evita riscul izbucnirii unor noi epidemii,” a spus Dr. Anca Draganescu, Presedintele Asociatiei Pro Imunizare.

Acoperirea vaccinala in Romania inregistreaza procente sub 75% pentru mai multe tipuri de vaccin, in timp ce Organizatia Mondiala a Sanatatii recomanda o acoperire vaccinala de peste 95%. In aceste conditii, Romania se poate astepta la reaparitia unor boli grave ce pot fi prevenite prin vaccinare (poliomielita, difteria, tetanosul, rujeola) si care pun in primejdie viata sau pot lasa sechele grave.

Conform datelor Centrului National de Supraveghere si Control al Bolilor Transmisibil exista 257 de noi cazuri de rujeola, confirmate intre 28 octombrie – 11 noiembrie 2016.

Intotdeauna este mai bine sa previi decat sa tratezi. „Decizia de vaccinare ne apartine in totalitate si trebuie facuta constient si in mod responsabil.  Fundamentarea informatiei si lucrul in echipa medic – parinte sunt esentiale”, a mai adaugat Dr. Anca Draganescu.

Conferinta  „De ce sa ne mai vaccinam copiii” a fost realizat cu sprijinul Asociatiei ProImunizare, Asociatiei Mame pentru Mame, Societatii Nationale de Medicina Familiei, Societatea Romana de Micrologie si vine in sprijinul parintilor pentru luarea unei decizii responsabile.

In cadrul evenimentului, co-organizatorul desprecopii.com a lansat o pagina dedicata vaccinarii, unde parintii sunt asteptati cu intrebari legate de acest subiect.  Site-ul de parinti a creat si o aplicatie –  „Eu, Mamica” – disponibila in Google Play si Apple Store ce ofera posibilitatea parintilor sa-si gestioneze calendarul de vaccinare pentru copiii lor.

Conferinta s-a transmis LIVE pe socialmoms.ro si desprecopii.com si a fost urmarita online de peste 16.000 de parinti. Inregistrarea va fi disponibila pe socialmoms.ro.

Parteneri media: desprecopii.com, qbebe.ro, sfatulmamicilor.ro,  gokid.ro, kidsnews.ro, mamica.ro, mamicamea.ro, blogintandem.ro, fricidemamici.ro, ruxandraluca.ro, meseriadeparinte.ro, cristinaotel.ro, iulianaroca.ro, frunzaresc.eu, mamadematei.wordpress.com, pisicapesarma.ro, educatiecudragoste.ro.

 

Adauga comentariu
No Comments