Conform tăticului Freud, visul este un fenomen psihic de compromis. Cum adică? Adică ne satisface și nevoia de somn și nevoia de a ne trăi toate dorințele ( instinctuale, în speță) inconștiente sau reprimate, fără a strica somnul.Țin minte cum odată, când eram mică, nu am avut voie să ies afară pentru că eram răcită. M-a găsit mama, în mijlocul nopții afară…făceam pipi. Noroc că stăteam la casă și aveam o curte mare și sigură. Cum ar fi fost să ies în stradă, în fața blocului?

Practic, mă puteam încadra și la teoria lui Freud despre actul ratat. Și actele ratate, spune el, sunt tot acte psihice determinate. Sau greșeli pe care le facem inconștient pentru că pe cele pe care ni le-am fi dorit se încadrează în situații probabil neacceptate social sau interzise.

Ce s-a întâmplat cu mine? Am plecat spre toaletă…doar că am făcut dreapta, spre ușa. Eu chiar voiam afară!

Astfel ne trezim că facem sau spunem lucruri opus a ceea ce e nevoie să fie făcut, dar poate în acord cu ceea ce gândim ( la nivel inconștient). Probabil așa s-a născut și vorba populară : ” Gura păcătosului adevăr grăiește.”

Visele sau actele ratate ne pot ajuta să mai descărcăm din tensiunea acumulată peste zi sau într-o perioadă, tensiune evident reprimată în societate, pe considerente de a nu fi conformă regulilor sociale. Tot ele ne pot ajuta să nu ajungem să retrăim episoade dureroase. Sau ne pot ajuta să trăim ce nu putem în realitate.

Haideți să le luăm pe rând!

Descărcăm ce am reprimat 

Un studiu realizat în Franța a avut drept statistică faptul că oamenii spun de foarte multe ori ”NU” și cuvinte ce încep cu ” F…”, ” P…” ( știți voi care). Studiile arată că activitatea cerebrală în timpul somnului poate fi similară cu cea din timpul stării în care suntem treji.

Așadar, îi certăm, îi înjurăm pe cei care ne-au supărat și cărora nu le-am putut aplica tratamentul în timpul zilei. Plângem, râdem, țipăm tot pentru a descărca ce am acumulat în perioade tensionate. Și tensiunea sexuală poate fi descărcată în timpul somnului, deci dormitul cu dopuri în urechi face bine vieții de cuplu…niciodată nu putem știi ce avem de auzit. Sau poate ar fi bine să știm…

 Nu mai ajungem să ne amintim momente dureroase

De obicei, asta se întâmplă în cazul actelor ratate. O să vă povestesc o întâmplare recentă de-a mea pentru o mai bună înțelegere.

Sotul meu a adus un pui de catelus, de care ne-am bucurat cu toții maxim. Dimineață, m-am trezit disperată să dau câinele afară, să-l șterg pe lăbuțe pentru o nouă tură de joacă. Nu am găsit câinele…am crezut că mor! Am aflat că soțul meu îl dusese peste noapte înapoi pentru că făcuse de toate prin toată casă și plânsese continuu..iar el nu dormise deloc. Eu nu am înțeles că îl dusese doar în noaptea aia și urma să îl readucă…am crezut că l-a dus de tot. Nu am avut timp să dezbat pentru că mă grăbeam la un examen. La acel examen am avut de interpretat un text…despre un cățel, numit acolo ” prietenul meu”. Credeți-mă pe cuvânt că am citit de 3 ori cele 5 rânduri ( un text foarte mic), dar nu am văzut niciodată că scria :” Prietenul meu, CARE DĂDEA DIN COADĂ,…”

Creierul meu a omis efectiv cuvintele respective…probabil voi fi considerată retardată când lucrarea va fi citită..:))

 Trăim în vis ce nu putem trăi în realitate.

Genul acesta îl știm cu toții…sunt visele acelea din locuri exotice, case frumoase, situații în care suntem mereu fericiți.

Alte exemple pe care le ajungem și noi de multe ori:

  1. Presedintele parlamentului din Viena a declarat la INCEPUTUL sedintei: Declar sedința INCHISĂ.  ( exemplu dat de Freud)
  2. Nu avem chef să mergem la sport, totuși ne ducem. Constatăm, cu stupoare, că nu ne-am luat echipamentul.
  3. Am uitat să punem ceasul să sune…într-o zi foarte importantă! Poate nu am avut chef să mergem sau poate ne-a fost teamă.
  4. Ni se întâmplă fix lucruri de care ne temem să nu se întâmple, dar le credem coincidențe.
  5. Putem spune nume greșite, uita sau pierde lucruri, lapsusuri, rostire sau scriere greșită ( nu de ortografie..:))

Ființa umană deține un mecanism foarte eficient de a se vindeca, fizic și psihic. Dacă am avea mai multă încredere în noi, natura noastră ne-ar duce mereu pe calea potrivită. Îndoiala, teama de a greși, ce ne-au fost inoculate de mici, ne face să ne pierdem încrederea în sinele-esența noastră reală.

Adauga comentariu
No Comments