De cum ne naștem, primim identități bine stabilite. Ni se dăruiește un nume, o naționalitate, o religie, o tradiție, o cultură. Cu siguranță vei primi o nouă etichetare, cea de ciudat, dacă vrei cumva să schimbi una dintre ele. Cu cât știi mai puține despre tine și cu cât ai mai puțină încredere în ceea ce ești sau simți că ești, cu atât mai ușor vei renunța.

E greu să suporți privirile, întrebările și mai ales părerile celorlalți.

” Te-ai decis tu așa că nu îți mai place numele tău! Te crezi tu mai cu moț!”

Nu mai vorbim despre tradiție, cultura sau religie. Deja, în astfel de situații, pierdem prieteni sau chiar membri de familie.

Oamenii de știință vorbesc despre condiția umană de a aparține unui grup, de a fi o ființă socială. Totodată, psihologic vorbind se remarcă că este vorba despre impunerea și inducerea acestor perspective ce se transformă imediat în identitate.

Socializarea genului, spre exemplu, impunea reguli clare de ce preferințe și obiceiuri au băieți față de fete. Ni se inducea de micuți care este culoare preferată ( albastru vs. roz), activitatea recomandată ( mașinuțe vs păpuși). Știința ne arată acum că dacă nu există expunere directă, copiii au alegeri semănătoare indiferent de gen. Diferențele vin, în acest caz, din unicitatea lor personală, iar nu din genul din care fac parte.

Ulterior, creștem ca fiind obraznici sau ascultători, buni sau praf la școală, leneși sau energici. Ne însușim cu ușurință toate aceste etichete pentru că ele vin de la cele mai de încredere persoane din viața noastră, de la părinți.

Nu vreau să mă lungesc! Important este să ținem minte că suntem mai presus de părerile unora și altora care nu trăiesc nici măcar o secundă în corpurile noastre. Suntem ceea ce simțim și ar fi bine să ne dăm crezare nouă, iar nu celorlalți despre noi.

Ceea ce văd alții în noi nu este nici pe departe ceea ce ne definește! Poate am uitat cum e să simțim sau să avem încredere în ceea ce simțim. Poate că e momentul să ne mai dăm o șansă. Nu va fi ușor ca bună ziua. Am petrecut mulți ani crezând cu tărie ceva despre noi, ceva ce ne-au spus alții. Nu ne vom schimba într-o zi. dar cu siguranță fiecare zi va aduce un alt pas către succes.

Să avem încredere în noi!!!

Adauga comentariu
No Comments