Când era foarte mică, fetița mea, Charlize, a cântat vreo jumătate de an, cu toate că nu știa încă să vorbească. Cânta melodii cap coada, dar nu se putea exprima în propoziții, articula doar foarte puține cuvinte, de tipul: mama, cana, apa.
Mare parte din aceasta experiența a venit și din faptul că eu i-am cântat de când s-a născut și până în ziua de astăzi. Avem melodie de seară, de culcare, melodie de îndulcit tristețea, melodie de bucurie și tot așa. Dacă atunci când era mică, muzica era rutina noastră specială, acum eu am mai rărit cântatul, dar recuperează ea din plin.
Un alt motiv pentru care ea a cântat cu mult înainte de a vorbi a venit și din faptul că mai toate jucăriile ei cântau și toată elementele din lumea înconjurătoare păreau să aibă melodia lor specifică.
Nu a fost o strategie pe care am folosit-o, pur și simplu mi s-a părut mai ușor să cresc un copil cântându-i și lăsând-o să se joace cu jucării care vorbeau și cântau. Jocul și jucăriile au fost cheia mea pentru o viață plăcută alături de copii.

Prima formă de activitate desfăşurată de o fiinţă este jocul. Dacă pentru adult această activitate este considerată dominant ca formă activă de consumare a timpului şi de divertisment, pentru copil ea apare ca o activitate serioasă, care-l transpune în roluri asemănatoare cu ale mediului social al adulţilor. Iată de ce jocul este pentru copil o necesitate, el dorindu-şi să se implice în roluri sociale, se consideră un adult în miniatură să aibă autonomie în decizii şi soluţii. Pentru copil rolul pe care şi-l asumă în joc e un rol social, pe care vrea să îl joace cu simţul răspunderii şi de aceea, se implică în eforturi fizice şi psihce.

Prin joc copilul are posibilitatea de a fi mai degrabă un iniţiator, în propria lume, decat o persoană manipulată şi disciplinată. Jocul determină creşterea încrederii în sine a copilului, cât şi dorinţa de autodepăşire, lăsandu-i la îndemna libera optiune, libera direcţionare, fantezia şi imaginiaţia.

Trecând de la jocul de bebeluș, în care este stimulată dezvoltarea senzorio-motorie, am trecut la jocurile și jucăriile menite să dezvolte limbajul micuței mele.

Limbajul este un mijloc de creaţie, de afirmare de sine, de adaptare şi de facilitare a relaţiilor sociale. Limbajul este strâns legat de evoluţia personalităţii umane, pe care o exprimă din punct de verede al stilului, al nivelului de cultură şi al sociabilităţii.
Limbajul îi conferă copilului autonomie. Dobândind încă de la vârsta mică capacitatea de a comunica cu cei din jur, de a-şi exprima în mod inteligibil gândurile, ideile, impresiile, copilul îşi formează o bază pentru viaţa socială de mai târziu.

În primii ani de viață, jucăria favorita a copiilor mei a fost un cățeluș care îi tot stimula să afle lucruri despre el printr-o simplă atingere. Cățelușul răspunde cu fraze vesele și cântecele despre părțile corpului, sentimente și multe altele. Apasă pe inimioară pentru a vedea cum se luminează și cum clipește în ritmul muzicii.


Apoi au tot urmat alte și alte jucării interactive, cu multe provocări pentru micuți. Dacă veniți la noi acasă, veti găsi o mansardă plină de astfel de jucării, la care copiii mei se întorc și acum cu mare plăcere.

Cele mai multe jucării le avem de la Fisher-Price. Din păcate, acum 10 ani nu se găseau sau nu le găseam eu în România, așa că pe cele mai multe noi le avem în limba engleză. Astăzi mă bucur să vă spun că se găsesc și la noi, în variante mult mai performante, de care eu sunt chiar geloasă.

Jucăriile Ficher-Price sunt jucării care rămân din generație în generație. Au o calitate ridicată, nu se strică, oricât de insistenți ar fi cei mici și aduc și după ani plăcerea jocului.

Ce putem câstiga din jocul cu aceste jucării?

• Încurajează bebelușii să imite ori să repete ceea ce aud.
• Le dezvoltă vocabularul.
• Le îmbogățesc înțelegerea relațiilor de tip cauză-efect.
• Îi ajută să înțeleagă conexiunea dintre imagini și cuvinte.
• Oferă cunoștințe primare (culori, forme, animale și altele) prin intermediul unor teme familiare și obiecte pe care bebelușii le văd în fiecare zi.

Jucăria mea preferată din gama Fisher Price sunt creioanele inteligente.

Pe lângă faptul că acestea redau culori, numere, cântecele și expresii distractive, ele vin și îi inițiază pe copii în lumea emoțiilor. Fiecare culoare exprimă o emoție și de aici imaginați-vă câte jocuri puteți inventa și mai ales cât de mult îi puteți stimula pe micuți să vorbească despre trăirile lor, despre experiențele pe care le-au avut peste zi.

Știți celebrul raspuns ” Bine!” care urmează celebrei întrebări ” Cum a fost la grădiniță/școală?” Ei bine, jucându-vă cu aceste creioane și cu emoțiile aferente, îi puteți determina într-un mod firesc și natural să vă povestească cât mai multe.

Ce îmi mai place la aceste jucării este faptul că tehnologia Fisher-Price Stages TM îți dă posibilitatea să selectezi etapa cea mai potrivită pentru bebelușul tău! Fiecare jucărie are 2 sau 3 niveluri de joacă. Poți alege nivelul potrivit vârstei bebelușului tău, cu cântece, fraze și sunete potrivite din punctul de vedere al dezvoltării sale.
Jucăriile le puteți comanda de aici:  jucarii minunate de la Fisher Price

 

Adauga comentariu
No Comments