In meseria pe care o practic, in special in NLP, generalizarile, sfaturile sau indrumarile nu sunt indicate. Corect este sa ajuti fiecare persoana in parte sa se decopere, sa-si imbunatateasca abilitatile, sa-si organizeze resursele, pentru a reusi pe cont propriu.
Nici acum, prin “trebuie” din titlu, nu vreau sa impun o regula sau sa oblig pe cineva sa faca un lucru anume. Este mai mult o dorinta a mea, o convingere proprie ca doar iubirea poate face o mama mai puternica pentru puiul ei, pentru familia ei.
Si acum intram intr-un domeniu tare abstract: iubirea. Oare cum trebuie sa iubesti o mama? Iubirea nu are o definitie standard, iubirea este diferita de la persoana la persoana. Pentru unii, iubirea este romantica, plina de flori, ciocolata, vacante pe insule indepartate, imbratisari lungi si pasionale. Pentru altii, iubirea este mult mai pragmatica, ancorata in realitate, sustinuta de ajutor, de stabilitate, de dovezi palpabile.
Asa ca putem iubi o persoana, doar cunoscund-o foarte bine. Nu-i putem demonstra iubirea printr-un buchet de flori unei femei care percepe iubirea prin ajutorul in casa. Ar raspunde poate: “Eu am nevoie de ajutor in casa si tu imi aduci flori?” sau viceversa. Ideal ar fi sa acceptam orice gest de iubire, pana ajungem sa ne cunoastem foarte bine, sa discutam, sa purtam conversatii interminabile despre noi, despre trairile noastre, despre cum vedem noi lumea, despre asteptarile pe care le avem de la membri familiei, colegi de serviciu, societate.
Revenind la mame, ele au nevoie de o doza suplimentara de iubire, de acceptare, de intelegere. Trec prin schimbari fizice, emotionale, nimic nu mai e ca inainte. Au mai multe treburi casnice, mai multe intrebari, mai multe responsabilitati, temeri. Cu siguranta, au nevoie si de o resursa in plus. De obicei, cand te pregatesti pentru a face ceva nou, iti calculezi bine abilitatile si incerci sa-ti mobilizezi resursele. Cu atat mai mult cand este vorba despre grija fata de o noua viata, o noua familie. Resursa minune a mamelor este iubirea. Ce ar putea insemna iubirea pentru o mama:
- Ajutor casnic, suport emotional, intelegere accentuata, validarea sentimentelor pozitive sau negative, timp liber, afectiune pentru ea si copil.
- Sa evitam sa dam sfaturi, mai degraba, sa facem tot posibilul sa ajutam in rezolvarea unei eventuale probleme, decat sa judecam sau sa insinuam ca mama nu face ceva cum trebuie. Daca ar fi stiut cum, cu siguranta ar fi facut totul pentru familia ei.
- Mamele au nevoie sa fie ascultate si atat, nu intotdeauna isi spun păsurile pentru ca au nevoie de o rezolvare, vor mai degraba sa-si descarce sufletul, sa simta ca sunt ascultate si intelese.
- Sa le multumim de cate ori avem ocazia, pentru minunea de a fi mama, pentru efortul depus si pentru iubirea neconditionata ce o ofera copiilor lor.
In finalul acestui articol, as vrea si eu sa multumesc tuturor mamelor din viata mea, pentru frumusetea pe care mi-o ofera, pentru lumina ce o revarsa in sufletul meu, pentru curajul de a fi mama, de a creste un om si pentru dorinta lor infinita de a iubi si de a fi iubite.