Succesul copiilor stă în independență?

În ultima perioadă, văd din ce în ce mai mulți copii presați să devină independenți, să doarmă singuri, să mănânce singuri, să meargă, să vorbească, să se ducă la toaletă, totul cât mai repede și exemplele ar putea curge cu o abundență care ar depăși Cascada Niagara. Noi, părinții, ne dorim să avem copii independenți deoarece credem cu tărie că succesul lor constă în dobândirea acestei calități, resurse, abilități.

Dar este cerul limita?

Este independența ultimul nivel la care ființa umană trebuie să ajungă și să se oprească?

Cu siguranță, nu. Oamenii se nasc într-o stare de dependența, normală atât fiziologic, cât și emoțional. Este momentul din viața noastră când învățăm ce înseamnă afecțiunea, când realizăm că putem fi dependenți de persoane de încredere. Copiii plâng pentru a mânca, pentru a dormi, pentru a primi doza atât de necesară de dragoste pură, necondiționată.

Dacă suntem răbdători, perioada aceasta se va stinge de la sine, dar cu o lecție bine învățată: dependența este firească și, cu siguranță, întotdeauna vom avea nevoie de ajutor sau alții vor avea nevoie de ajutorul nostru. Dacă această etapă nu este respectată, copiii nu devin mai independenți, ba chiar dezvoltă o dependență bolnăvicioasă, până la vârste mult mai mari și, mai mult de atât, nu învață să fie empatici, capabili să-i ajute pe alții la rândul lor. Dependența din frageda pruncie ne ajută să căpătam încredere în familie, în noi și ne dă o putere nebănuită de a putea oferi ajutorul nostru, când cineva va fi la greu.

Următorul pas este, cu siguranță, independența și este, într-adevăr, un pas superior, dar nu mai important ca dependența firească, din copilăria mică. Copiii își capătă singuri această independență dacă sunt lăsați să o facă, dacă li se oferă șansa.

Șansa la independență, calea spre autonomie

Plini de încrederea câștigată prin dependența sănătoasă, cu sufletul încărcat de siguranța protecției familiei, copiii pleacă să exploreze, învață să meargă singuri, să-și ia obiectele pe care le doresc, fără să mai ceara ajutor, să mănânce singuri, să socializeze cu alți copii.

Cum putem ajuta un copil să își dobândească independența într-un mod sănătos, devenind astfel autonomi?

  1. Citind etapele de dezvoltare ale copilului și aprofundând toate aceste cunoștințe. Dacă acolo scrie că la vârsta x poate să facă diverse activități, atunci lăsăm copilul să le facă, fără intervenția noastră.
  2. Bineînțeles, respectăm ritmul fiecăruia și scoatem sau adaugăm activități și din alte etape. Dacă se poate încălța, îmbrăca singur, îl lasam, chiar dacă durează “un secol”. Mai bine ne luăm o marjă de timp mai mare, decât să sărim repede să-l ajutăm, scăzându-i astfel încrederea în propriile puteri.
  3. Îi ascultăm cu mare atenție, fiind deschiși în a le înțelege toate emoțiile pozitive sau negative.
  4. Îi lăsăm să facă alegeri, să ia decizii.

De asemenea, ar fi bine:

  • Sa ascultam cu atentie si sa intelegem toate emotiile si trairile interioare ale copilului.
  • Sa implicam copiii in activitatile casnice si sa-i lasam sa inteleaga cat este de important faptul ca ne ajuta.
  • Sa evitam supraprotejarea: sa-i lasam sa se imbrace, sa se incalte, sa manance singuri, cand ne cer acest lucru, sa-si aleaga activitatile favorite.

Dar independența nu este ultimul nivel

Odată ajunși acolo, nu trebuie să ne oprim. De fapt, cei care învață dependența și independența natural, în propriul ritm, devenind astfel autonomi, trec la următorul nivel firesc, fără alte intervenții. Ceilalți trebuie să descopere că lumea funcționează în interdependență. Natura, tot ceea ce ne înconjoară funcționează interdependent. Cum am putea noi, oamenii, să funcționăm diferit? Am putea încerca, dar rezultatul nu este satisfăcător.

Toate organismele depind de lumina soarelui, florile au nevoie de albine pentru polenizare, iar albinele au nevoie de flori pentru hrană, oamenii au nevoie de oxigen pentru a respira, plantele produc oxigen în fotosinteză, dar folosesc dioxid de carbon provenit din respirația noastră, iar exemplele de interdependență sunt pretutindeni.

Reușind să ajungem la interdependență, putem trăi în sinergie, în ajutor reciproc. Copiii care stiu ce este dependența sănătoasă îi vor înțelege pe cei în nevoie și îi vor putea ajuta, tocmai folosindu-și independența.

Despre toate aceste lucruri am vorbit în fața a mai bine de 300 de părinți din trei minunate orașe: Timișoara, Iași și Constanța, in cadrul evenimentelor Social Moms, powered by Danonino.

d d1 d2 d4 d5 d6 d7 d8 dd ddd fhh ljhyg

Conferintele  „Spune Da! Invata cum sa cresti un copil autonom” vin in completarea companiei  Danonino – Spune Da! – ce urmareste incurajarea autonomiei copiilor. Danonino ii indruma pe parinti sa spuna Da, sa le dea voie celor mici sa incerce, sa exploreze si sa reuseasca prin propriile forte in mici proiecte personale: sa se imbrace singuri, sa isi decoreze camera, sa gateasca, sa picteze si sa aleaga ceea ce le place, in general.

Cele 3 evenimente  au avut o componenta de parenting sustinuta de cei trei bloggeri de parenting: Dan Cruceru (taticool.eu) la Timisoara, Ana Maria Mitrus la Iasi (meseriadeparinte.ro), Aura Angheliu (jurnaluluneimame.ro) la Constanta si de Gabriela Maalouf, trainer NLP pentru copii si parinti ( adica eu …:)). A doua componenta, de nutritiei, a fost sustinuta de nutritionisti: Dr. Mihaela Martin la Timisoara, Ionut Ignat la Iasi si Dr. Luiza Pirvu la Constanta.

Autonomia din perspectiva parintilor bloggeri.  Dan, Ana si Aura ne-au vorbit despre autonomie, asa cum au trait ei aceasta etapa de dezvoltare a copiilor lor, cu multe exemple din viata personala. Fiecare dintre ei a avut o abordare diferita in stimularea autonomiei copiilor lor, in functie de nevoile pe care acestia le-au avut, insa metodele lor s-au bazat de fiecare data la ideea de a lasa libertate copilului de a explora si de a incerca. Cu totii avem o strangere de inima atunci cand cel mic porneste cu bicicleta pe cont propriu, pentru prima data, insa este nevoie sa gasim in noi puterea de a-i lasa sa isi incerce puterile pentru a-si atinge autonomia.

 

Gustarile sanatoase si felul in care ii putem convinge pe cei mici sa le aleaga au fost subiectele panelurilor de nutritie sustinute de cei trei nutritionisti invitati. Povestile, jocurile si creativitatea sunt mijloace de care orice parinte se poate folosi pentru a-l determina pe copil sa incerce un anumit aliment care nu ii pare foarte atragator. Am aflat de retete simple si sanatoase de incercat acasa si multe lucruri interesante despre felul in care fructele si legumele influenteaza buna functionare a organismului.

In timp ce parintii au ascultat cu atentie informatiile, copiii au pictat, au desenat si s-au jucat in atelierele creative  special concepute de partenerii Eliana Club, Doamna de Pictura si Momki.

Mai mult de 300 de parinti si 150 de copii au participat la cele 3 evenimente.

Parteneri media: desprecopii.com, qbebe.ro, mamicamea.ro, sfatulmamicilor.ro, gokid.ro, kidsnews.ro, mamica.ro, taticool.eu, meseriadeparinte.ro, jurnaluluneimame.ro.

Adauga comentariu
No Comments