Cred că cel mai simplu răspuns la întrebarea ” Câte NU-uri aude un copil zilnic?” este chiar propria noastră experiență vizavi de acest cuvânt sau laitmotiv al existenței noastre. Statistica zice sute, iar noi putem confirma. Dar oare de ce ne vine atât de firesc să spunem nu?

Eu am realizat că spun mai des NU când sunt obosită, când nu sunt bine cu mine și nu am disponibilitatea să mai fac ceva pentru cineva. Realizez că acel NU putea fi lejer DA, doar că nu am mai avut eu forța necesară să fac ce urma după DA! Tot atunci am realizat că eram fie în modul NU, fie în modul DA, fără nicio explicație, iar copiii mei erau tot mai confuzi în ceea ce mă privește. Mai exact, când eram obosită sau treceam printr-o stare emoțională spuneam NU, fără alte discuții. La DA, fie era DA din tot sufletul, fie era un DA de compromis ca să le fac pe plac copiilor. Evident, că ei simțeau lipsa chefului meu și totul se termina oricum cu o explozie de frustrare de toate părțile.

Soluția pe care am găsit-o eu a fost să-mi exprim mereu stările prin care trec. Înainte să spun DA sau NU să le povestesc celor din jurul meu cum a fost ziua mea, prin ce fel de emoții sau trăiri am trecut, să îi ascult și eu pe ei, să ne ascultăm, să dezbatem și abia apoi să trecem la ceea ce ne dorim unii de la alții ulterior. Mai în glumă sau mai în serios, mereu spun că ai mei copii știu în ce stare sunt după felul în care deschid ușa și astfel cum să gestioneze ceea ce cer în ziua respectivă. Mi-e mult mai ușor să spun: ” Nu pot, mami, astăzi!” după ce le-am povestit ziua mea sau să înlocuiesc NU-ul cu DA: ” Sigur, iubiții mei, mâine voi avea o zi mult mai ușoară.” și mă asigur că respect promisiunea. Pe mine exprimarea propriilor emoții, ascultarea trăirile celor din jur, crearea unui vocabular al sentimentelor pentru a le putea defini mai bine( trist, frustrat, fericit, entuziasmat, obosit) m-a ajutat să diminuez mult NU-urile pe care le spuneam sau să le îmblânzesc într-un fel sau altul.

Despre acest subiect s-a discutat, pe 16 martie, la Conferinţa  „Câte NU-uri aude un copil în fiecare zi”, organizată de Social Moms şi susţinută de Danonino,care a dat startul noii campanii pentru susţinerea autonomiei copiilor, încurajând părinţii să înlocuiască cele aproximativ 100 de „nu-uri” pe care le spun zilnic cu „da-uri” cât mai multe.

Gabriela Maalouf ( adică eu..:), NLP trainer pentru copii și părinți și blogger @gabrielamaalouf.ro, a deschis evenimentul dedicat autonomiei şi ne-a vorbit despre conectare şi calibrare care întotdeauna merg împreună. „Calibrarea înseamnă să intri în ipostaza celuilalt, astfel încât el să vadă că eşti pe aceeaşi lungime de undă cu el. iar el va fi mult mai dispus să se conecteze cu tine”.  Altfel spus, mai întâi trebuie să simţi ce simte copilul pentru a te conecta mai uşor cu el.

Atunci când copilul simte emoţii negative (supărare, furie)nu putem face decât să îi acceptăm emoţia, limitând însă comportamentul. “Să îi lăsăm pe copii să îşi experimenteze trăirile, să ştie că ce simt este corect şi să învețe să se bazeze pe aceste emoţii şi atunci când nu suntem lângă ei”,

Cum să spunem mai mult „da” decât „nu”? Soluţia propusă de Gabriela este simplă: ascultând și oferind informaţii şi alternative.

Otilia Mantelers , expert în parenting,  ne încurajează să îi lăsăm pe copii să exploreze, să împingă graniţele pe care le au în faţa lor.  Dacă nu îi lăsăm, le dăm mesajul că ce fac ei nu este bine şi în timp este posibil să dispară curiozitatea descoperirilor, care îi va afecta şi la şcoală.

Una din cauzele pentru care spunem „nu” este că l-am auzit de prea multe ori în copilărie. Altă cauză poate fi teama de a nu păţi ceva copiii, de a-i şti în siguranţă iar acest lucru se întâmplă de obicei cu activităţile fizice. Însă atunci când copiii au reuşite în activităţile fizice apare curajul care apoi se transpune şi în plan mental şi vor avea curajul să fie deschişi pentru experienţe şi lecţii noi.

Otilia ne-a  mai povestit despre câte feluri de „nu” există. „Este rău atunci când „nu” vine la pachet cu tensiune, fără empatie, fără sentimentul care îi dă copilului senzaţia că este văzut şi auzit. Însă atunci când este spus cu blândeţe, invită la vindecare”, spune Otilia.

Simona Carniciu, medic specialist în diabet, nutriţie şi boli metabolice,  a venit cu sfaturi despre alegerea gustărilor, despre cum să spunem „da” alegerilor alimentare ale copiilor, despre echilibrul dintre dietă şi activitatea fizică, despre importanța deprinderii obiceiurilor alimentare în familie.

Un semnal de alarmă pentru toţi părinţii este obezitatea, una dintre cele mai mari provocări de sănătate publică a secolului 21, conform OMS. Prevalenţa supraponderii în România este de aproximativ 65% (Studiu PREDATORR şi ORO) ceea ce înseamnă că părinţii trebuie să fie atenţi atunci când educă obiceiurile alimentare ale copiilor.

Factorul genetic contribuie cu 5-25% la riscul de obezitate, restul fiind reprezentat de contribuţia factorului de mediu (obiceiurile alimentare din familie).

În ceea ce priveşte gustările, ele reprezintă 10-15% din totalul caloric zilnic şi oferă nutrienţi necesari creşterii şi dezvoltării, normalizează metabolismul, au rol în dezvoltarea obiceiurilor alimentare şi dezvoltă o relaţie cu alimentele şi cu familia prin alegerea făcută împreună.

Cum încurajăm copiii să aleagă gustări sănătoase?  În primul rând prin puterea exemplului, copilul va face ceea ce vede, nu ceea ce i se spune. O altă cale este aceea de a nu restricţiona alimente şi de a explica de ce unele nu sunt potrivite pentru el. Prezenţa la îndemână a gustărilor sănătoase este felul în care îi încurajăm să aleagă ceea ce le place, ţinându-i în acelaşi timp în zona sigură. Şi, foarte important, mâncarea nu este niciodată recompensă!

Consumul produselor lactate trebuie încurajat, ele fiind o sursă importantă de calciu (contribuie la structura oaselor şi a dinţilor) şi vitamina D (menţine nivelul calciului şi fosforului din organism).

Ana Maria Mitruș, blogger @ meseriadeparinte.ro, a reprezentat „vocea mamelor” venind cu exemple din expriența de mamă a două fetițe, ilustrând cele spuse de cei doi experți, Otilia și Simona.

Copiii prezenți la eveniment au fost energizați și distrați de atelierele oferite de Casa Veselă și Trupa Pam Pam .

Campania  Spune Da” continuă activările desfașurate în anul 2016 si are ca scop încurajarea părinților de a le da ocazia copiilor să-și exprime propria fire, propriile alegeri și dorințe, să exploreze fără teamă de eșec, să se cunoască pe ei prin experiențe cât mai diverse. Iar acest lucru este posibil doar spunând „da” cât mai des.

Conferința „Câte NU-uri aude un copil în fiecare zi” s-a bucurat de participarea a 180 de părinți în sală și a fost urmarită online de alți 39.000 de părinți.

Conferința s-a transmis LIVE pe www.socialmoms.ro și www.desprecopii.com, în paginile de Facebook Social Moms și Danonino și a fost urmărită online de peste 39.000 de părinți, iar înregistrarea va fi disponibilă pe socialmoms.ro și desprecopii.com.

Mulțumim Hotelului Arc de Triumf pentru găzduire și Evian pentru hidratare.

Parteneri media: desprecopii.com, mamicamea.ro, sfatulmamicilor.ro, gokid.ro, kidspots.ro, mamica.ro, mamica mea, sfatul mamicilor,  otiliamantelers.ro, meseriadeparinte.ro, gabrielamaalouf.ro, blogintandem.ro, taticool.eu, fricidemamici.ro, ruxandraluca.ro, iulianaroca.ro, frunzaresc.eu, mamadematei.wordpress.com, pisicapesarma.ro, educatiecudragoste.ro

 

Adauga comentariu
No Comments