Dino și echipajului său ne invită să explorăm împreună o nouă lume, în „Aventurile lui Dino”

Seria de desene animate „Aventurile lui Dino”  în avanpremieră a fost lansată de Danonino cu o proiecţie dedicată bloggerilor de parenting şi site-urilor de parenting şi cu o petrecere a piraţilor pentru cei mici. Serialul este disponibil pe canalul YouTube dedicat Aventurile lui Dino, din data de 6 mai

Aventurile lui Dino” este un serial animat adresat copiilor cu vârsta între 3 şi 9 ani şi prezintă aventurile lui Dino şi ale prietenilor lui, Kika, Lip şi Cacau, care au loc pe vasul lor zburător – Atlas. Cei  4 prieteni trec prin încercări ale căror soluţie o găsesc în prietenia care îi leagă, în loialitate, în spiritul de aventură şi de echipă care îi caracterizează pe toţi. Fiecare episod vine cu o lecţie pe care copiii o înţeleg cu uşurinţă, ghidaţi de ai lor părinţi.

Aventurile lui Dino” cuprinde 20 de episoade, câte 2 episoade difuzate în fiecare săptămână, sâmbătă dimineața, pe canalul de Youtube și LIVE pe pagina de Facebook Danonino.

În cadrul evenimentului, cei mici au putut urmări primele episoade ale seriei, iar părinţii au ascultat-o pe Monica Reu care le-a vorbit despre acele valori pe care ne dorim să le regăsim în copiii noştri şi apoi în adulţii care vor deveni, despre sursele în care copiii găsesc exemple şi inspiraţie.

Monica Reu, Preşedintele Asociaţiei pentru Comunicare Nonviolentă şi trainer certificat al Center for Nonviolent Communication,  ne-a povestit despre valorile pe care copiii şi le însuşesc în prima copilărie şi care urmează să le fie adevărate coordonate în viaţa de adult.

Pornind de la ideea că a avea prieteni şi relaţii de calitate este una dintre sursele de fericire ale fiinţei umane, Monica a subliniat importanța abilităţii copiilor de a identifica şi a aprecia valorile şi calităţile în cei din jur. „Fiecare dintre noi îşi doreşte să ofere copilului său o educaţie bazată pe valori. De aceea, îi invit pe  părinţi să facă un scurt exerciţiu de explorare pe tema valorilor lor. Care sunt acele valori pe care aţi vrea să le vedeţi în copiii voştri când aceştia vor avea 25 ani? Acesta este un moment bun pentru introspecţie, pentru căutarea în sine a acelor valori care sunt importante pentru ei şi pe care le transmit copiilor lor”, a fost îndemnul Monica Reu pentru părinţi.

Care sunt modurile în care le putem transmite copiilor noştri aceste valori şi cum îi putem ajută să aibă relaţii de calitate în viaţă? „Una dintre strategii este să le arătăm cum le trăim noi, altă este să creăm cu ei o punte de dialog cu ajutorul căreia să îi ajutăm să reflecteze. Desenele animate  pot fi folosite de părinţi ca o sursă de conectare cu cei mici, iar „Aventurile lui Dino” pot fi un excelent punct de pornire”, a mai adăugat Monica.

Sunt mai mult decât 100% de acord cu ideea prezentata de Monica si anume ca desenele animate pot fi folosite de parinti ca o sursa de conectare. Un alt avantaj utilizat la noi in familie si cu micutii cu care fac terapie este modelarea abilitatilor cu ajutorul personajelor ( este o tehnica din programarea neurolingvistica). Este o tehnica ce invita copiii sa-si gaseasca propriile solutii, sa constientizeze ca valorile si resursele sunt chiar in interiorul lor si sa gaseasca calea de a le scoate la suprafata. Am descoperit ca daca ii lasam pe micuti sa aleaga desene sau personaje, vor alege intotdeauna acele caractere care aduc ceva ce ei vor sa experimenteze. Povestea noastra suna asa:

Charlize este o fetita ce avea, la vremea respectiva doar 5 ani. Ei  nu ii plac situatiile noi, locurile noi, activitatile noi. Are nevoie de timp sa observe mediul inconjurator, oamenii, activitatile, dupa care se integreaza de minune. Dar, dupa cum bine stim cu totii, nu intotdeauna avem posibilitatea sa asteptam, pentru ca intalnim oameni grabiti, pentru ca ni se taie vorba si nu apucam sa explicam si alte multe situatii. Asadar, am mers cu ea, intr-o sambata, la un parc Aventura, unde trebuia sa se catere in copaci si nu a apucat sa petreaca timpul de acomodare, pentru ca a fost luata pe sus, echipata si urcata acolo cu alti zece copii in spate. Evident, ca a inceput sa planga, a blocat tot traseul… Copiii, parintii, personalul s-au enervat la maxim. Mi-am pastrat calmul si am decis sa fac modelare cu ea, ajutata de personajul ei favorit din desene, Mulan. Mulan este o fata care pleaca la razboi, in locul tatalui ei si nu stie sa faca mai nimic, din ceea ce trebuie sa faca un soldat. Una dintre cele mai complicate probe pentru Mulan este sa se catere intr-un copac, sa ia o sageata. Asa ca o intreb pe Charlize:

 “ Cum a reusit Mulan sa se urce? “ ( Evitam “ de ce a reusit” pentru ca ar conduce la o comparatie). Supararea si-a spus cuvantul si mi-a raspuns sec:

 “ Ea este curajoasa si eu nu!!!” 

Eu: “ Oooo…nu era chiar curajoasa la inceput, altceva trebuie sa fi facut…hmmmm!!!”

A stat ceva pe ganduri, s-a si calmat, concentrandu-se pe gand si nu pe problema ei si a reusit. A gasit atat de multe structuri mici, incat a trebuit sa le notez:

“ S-a concentrat la maini si la picioare!”

“ A exersat de foarte multe ori. “

“ Si-a dorit foarte mult sa reuseasca.”

S-a urcat pe traseu, l-a terminat si a continuat de inca doua ori. Aceste abilitati dobandite o ajuta de fiecare data cand face ceva nou. E linistita, stie ca nu intotdeauna iese din prima, asa ca exerseaza, se concentreaza si isi doreste foarte tare sa reuseasca.

Valorile însuşite corect duc la încrederea în sine şi în cei din jur, la încrederea de a explora şi de a încerca lucruri noi, la încrederea de a construi prietenii, ceea se ce poate rezumă într-un singur termen:  „autonomie”.

Evenimentul a fost moderat de Marian Ralea, inegalabilul magician Abracadabra, și a găzduit 50 de bloggeri și redactori de parenting împreună cu copiii lor.

Petrecerea Piraților ne-a dat ocazia tuturor de a intra în lumea plină de aventură a lui Dino și a prietenilor săi: Kika, Lip și Cacau. Nu au putut lipsi pirații, piratese, săbii, întreceri și multe surprize. Petrecerea a fost organizată împreună cu prietenii de la Pam Pam, Căsuța Veselă și Funny Land.

 

Adauga comentariu
No Comments