Am adormit cu o emoție asemănătoare celei din clasele primare. Urma să plec în excursie cu autocarul să vizitez o fabrică. Mi-am făcut mii și mii de gânduri! Cu ce mă îmbrac? Cum o fi drumul? Ajung la timp? Dacă nu mă trezesc? Îmi iau ceva la mine de mâncat pe drum? Vor fi colegii de excursie drăguți?

Am respirat adânc și mi-am zis: ” Gabi, o să fie bine! Nu te-o fi lăsat pe tine mama ta în excursii sau tabere, dar nimic nu a fost o piedică pentru tine până acum!”

Am visat toată noaptea cum țineam discursuri despre felul în care le putem dezvolta copiilor spiritul de a fi responsabili, de a avea încredere în ei și de a se ridica mereu, chiar dacă mai și cad.

M-am trezit hotărâtă și am pornit la drum. Am ajuns la ferma de găini ouătoare de la Găești și am ascultat cu atenție toate informațiile. Totul era impresionant, de la halele în care trăiesc găinile până la tehnologia performantă de colectare, sortare și depozitare a ouălelor pe care noi doar le luăm confortabil din raftul de la supermarket.

Dar știți ce m-a dat pe spate cu totul?

Povestea din spatele istoriei oului din supermarket. Era despre copii responsabili, încrezători, ambițioși și perseverenți.

După ce am văzut toată tehnologia aia extrem de moderna, de la picătura de apă pe care o bea puiul cu rost, fără risipă, la roboței și linii de sortare, colectare ce se mișcau viguros și serios asemenea unui furnicar în fața iernii geroase, după cifrele halucinante de ouă care se rulează zilnic acolo, a apărut un domn cu mers lejer, dar zâmbet puternic.

Ne-a spus calm, dar cu greutate, că Toneli este lider de piață. Am strâns ușor din ochi a mirare doar pentru a auzi:

” Știți, este un business de familie.”

Știu sigur că la scurt timp, cineva l-a întrebat câți ani are, pentru că arăta foarte tânăr. Ne așteptam să zică că are mulți ani, dar natura și genetica au fost generoase cu el.  Ei bine, nu! Detinătorul acestui brand ce hrănește o țară cu ouă proaspete, împreună cu fratele lui sunt tineri. Și da,  Toneli asigură cea mai mare cantitate de ouă din România.

Au avut curaj să creadă în forțele și șansa lor!

”Pe mine m-a caracterizat întotdeauna ambiția si perseverența. Am continuat sa ma dezvolt pe toate planurile, atât personal cât si la nivel de business. Fac asta și acum, la aceasta vârstă.” spune Toni Khoury

”În momentul în care am venit in Romania, la 18 ani, am lucrat o perioada tot în agricultura. Nu a fost o perioada deloc ușoara, am muncit mult, dar am si învățat tot ce am putut despre ferme si cresterea pasarilor.”

Este un om mândru de originea lui și are un puternic simț al apartenenței. 

”Nu stiu daca originile mele libaneze au constituit un atu (raportat la ipoteza vehiculata despre faptul ca am fi urmași ai fenicienilor a caror principala îndeletnicire era comertul), dar la 20 de ani, mi-am dorit sa devin independent si am decis sa pornesc singur o afacere, iar in anul 1999 am cumparat prima ferma de pasari (cea de la Barla, Arges).”

M-am bucurat să aud că și părinții au fost aduși în această poveste.

”Adolescența mea a fost marcata oarecum de tatal meu (un fermier de succes în acea perioada si înca mai este J) alaturi de care am experimentat si invatat multe lucruri despre agricultura si cât de important este sa faci totul cu implicare si pasiune.”

Și am văzut o dragoste imensă pentru copiii lor.

Fratele lui, Hadi Khoury, a stat tot timpul evenimentului și prezentării cu fetița lui în brațe. Vorbesc cât se poate de serios, a stat câteva ore bune cu copilul în brațe. Fără nicio urmă de stres sau greutate. L-am și auzit spunând cuiva:

” Sta tot timpul cu mine așa. Nu se dezlipește de mine!”

Dar pentru el era în regulă. O spunea cu mândrie și iubire. Oare câți dintre noi ne-am încumeta să mergem cu un copil mic în brațe la un eveniment organizat de noi și care ne dorim să iasă impecabil? Eu am văzut în ochii lui că ceea ce simțea copilul era de un milion de ori mai important.

Aș fi vrut să scriu despre procesul sau traseul unui ou de la fermă până la noi în farfurie. Aș fi vrut să scriu despre cum tehnologia performantă și organizarea excelentă a furnicarului Toneli duce brandul către topul pieței de ouă.

Dar sunt convinsă că șefia pieței și cheia succesului a venit din forța interioară a unor oameni care au crezut cu tărie în ei și care s-au ridicat și au mers mai departe oricât de greu ar fi fost și care au profitat de toate resursele ființei lor.

Una dintre premisele programării neurolingvistice spune că ”avem toate resursele pentru a reuși”. Cheia stă la noi. E musai să le găsim, să le conștientizăm și să le folosim. Cu toții avem ca resurse interioare ambiția, perseverența, responsabilitatea, calmul.

Știm asta pentru că ne mirăm singuri cum de reușim în unele situații să le accesăm, în timp ce altă dată ne lipsesc cu desăvârșire. Putem asculta ” De ce -urile” unui micuț la infinit, dar ne enervează de ce-ul inocent (fără ironie) al unui coleg de serviciu și ne etichetăm singuri cum că am fi niște persoane fără prea multă răbdare. Cunosc femei care au născut trei copii natural, dar cred despre sine că nu pot conduce o mașină, nu din considerente de coordonare, ci pur și simplu de frică.

Resursele le avem și le experimentăm zilnic. Am uitat cum să le creștem și cum să le folosim în toate situațiile, nu doar în cele familiare.

Cum putem crește copii responsabili, ambițioși și perseverenți?

  1. Responsabilitatea nu este o sarcină, ceva greu de cărat în spate. Este abilitatea noastră de a răspunde ( response+ability, raspuns+abilitate). Așadar, bine ar fi să le dăm copiilor noștri lucruri de făcut conform abilităților vârstei lor. Dacă le dăm prea mult îi supraresponsabilizăm, dar și dacă le dăm prea puțin îi subreponsabilizăm. Am vorbit despre responsabilitățile copiilor în acest articol și în acest filmuleț.
  2. Apreciează mereu efortul copilului tău. Chiar dacă durează 30 de minute să își lege șireturile, fii mândru că încearcă! Asta îi crește dorința de a reuși si perseverența! Este important să ne ajutăm copiii să devină autonomi.
  3. Ascultă-i și validează-i emoțiile! Emoțiile sunt spontane. Nimeni nu le planifică. Ai încredere în drumul pe care îl alege.

 

”Tuturor parintilor le-as recomanda sa-si sustina copiii si actiunile lor, in tot ceea ce isi propun (chiar daca poate de multe ori pasiunile lor nu coincid cu dorintele parintilor), insa experienta dobandita va contribui in mod sigur la dezvoltarea lor, si mai devreme sau mai tarziu, rezultatele nu vor intarzia sa apara.” spune Tony Khoury

Dacă vreți să stiți cu ce se diferențiază ouăle Toneli , vă spun:

1. Ouăle Toneli sunt 100% românești.
2. Găinile din fermele Toneli Holding sunt hrănite cu cereale atent selecționate chiar din Fabrica de Nutreț a grupului.
3. Gama de ouă free range „La curte” este obținută exclusiv de la găini crescute la sol, cu acces în aer liber, care se bucură de soare și de iarbă.
4. Noua gamă de ouă free range „La curte” cuprinde: caserole de ouă free range de 4, 6, 10 si 15 bucăți. În plus, în această gamă vor fi și sortimentele Ovital Omega 3 (Inimă puternică) și Ovital Seleniu (Imunitate puternică) care vor fi obținute tot de la găini cu acces în aer liber, dar care au în plus și Omega 3, respectiv seleniu.
5. Pentru obținerea ouălor din gama Familia Toneli Kids, găinile sunt hrănite cu cereale nemodificate genetic. Toneli Holding acordă o atenție deosebită creșterii sănătoase a celor mici.
6. Cu cât ouăle sunt mai proaspete, cu atât valorile nutriționale sunt mai ridicate. Ouăle create pentru copii sunt extra-proaspete (până la a 9a zi de la data ouatului).
7. Fermele Toneli au fost modernizate cu ultimele tehnologii prezente pe piață pentru ca activitatea să asigure control și siguranță alimentară. 
8. Ouăle albe provin de la găini albe, iar cele brune de la găini brune.
9. În funcție de vârsta găinii, fiecare ou are dimensiunea lui: S, M, L sau XL.
10. Ouăle Toneli Kids conțin, în mod natural, o mulțime de vitamine, printre care vitaminele A, B12, E și Omega 3.
11. Ouăle Ovital Omega 3 pentru inimă puternică reprezintă sursă naturală de acizi grași Omega 3. Acizii grași Omega 3 joacă un rol esențial în buna funcționare a aparatului cardiovascular și a sistemului nervos.
12. Ouăle Ovital Seleniu Organic pentru imunitate puternică conțin seleniu care protejează organismal împotriva bolilor, acționând ca un antioxidant; ajută la reglarea tensiunii arteriale și menține sănătos sistemul imunitar.

Puteți vedea traseul oului de la fermă pâna la noi în farfurie aici:

Astăzi vă povestim un pic din culisele #Toneli #Holding:- o echipă de 500 de oameni cărora le pasă ca românii să mănânce sănătos și proaspăt- cel mai modern centru de sortare și ambalare ouă din Sud-Estul Europei- capacitate de livrare zilnică de peste 1.5 milioane de ouă de consum proaspete și 100% sigure din punct de vedere calitativ și al siguranței alimentelor

Posted by Familia Toneli on 11 Iulie 2017

Adauga comentariu
No Comments