Avea cei mai mari și mai albaștri ochi pe care îi văzusem vreodată. Aș zice chiar turcoaz. Nu mi-am putut dezlipi privirea pe tot parcursul atelierului.Vorbeam ce vorbeam și tot la ochii ei mari dar triști mă întorceam. Am simțit un nod în gât la un moment dat și știu că dacă m-aș fi uitat din nou spre ea aș fi izbucnit în lacrimi amare și incontrolabile.

Așa că m-am întors cu spatele și am început să desenez pe flipchart. Mintea mea de ființă umană a câștigat rolul în fața minții de terapeut. Și au început năvală gândurile! Cine, Doamne păzește, lasă un copil așa drumuri? Ce suflet? Evident că am dat volumul mai tare la toate judecățile și prejudecățile de care eram capabilă. Pentru că nu mai suportam. Ochii ăia mari și turcoaz de copil trist și abandonat mă ardeau.

Am văzut mulți copii orfani, abandonați sau la limita subzistenței. Toate privirile lor m-au străpuns la fel de tare și parcă nimic din ce aș fi putut face nu ar fi fost suficient.

Sunt foarte multe lucruri sau părți din ele la care nu ne uităm, despre care considerăm că încetează să există atunci când închidem ochii sau întoarcem privirea. Dacă ne protejăm în bula noastră de confort simțim că ne e bine și poate chiar ne e. Dar cum ar fi dacă am înfrunta bărbătește și partea nu prea fericită a lucrurilor? Cât de mult am putea ajuta? Cât bine am putea face? Câți semeni am putea salva? Cum s-ar schimba existența noastră a tuturor?

Mergeți la filmul Meda sau Partea nu prea fericită a lucrurilor. Intră din 24 noiembrie în cinematografe! Este filmul de debut al regizorului Emanuel Parvu, cu care a câștigat premiul pentru regie la Festivalul de Film de la Sarajevo, iar actorul Serban Pavlu – premiul pentru cel mai bun actor in acelasi festival.

Filmul este inspirat dintr-un caz real, iar dacă va fi privit cu obiectivism o campanie ulterioră de informare și conștientizare asupra procedurilor pentru a lua în grijă copii în asistență maternală ar ajuta mulți- câteva zeci de mii- micuți din orfelinate.
Eu zic DA campaniei! Tu ce crezi?

Adauga comentariu
No Comments