Nu a avut cum să nu-mi sară în ochi dezbaterea pe tema tăierii moțului în timpul orei de dirigenție.Să scurtez povestea pentru că nu cred să fie careva interesat de nume sau alte detalii, istoria este următoarea:

La o școală din România regulamentul spune că băieții trebuie să aibă lungimea părului de maxim 5 centimetri. Doi elevi ai școlii au încălcat regulamentul și au venit cu părul mai lunguț la școală, prins într-un moț ” Stilul Samurai”

Doamna diriginta susține că a făcut o glumă și le-a tăiat un pic din păr în timp ce copiii se distrau, agreând această acțiune.

În presă povestea a ieșit total diferit!

Fie că adolescenții s-au simțit umiliți și au spus acasă, fie că au povestit asta râzând, ideea este că părinții s-au sesizat și au raportat incidentul.

Discuția pe marginea subiectului poate da naștere multor interpretări. A avut dreptate diriginta sau nu? Regulamentul trebuie respectat? De ce trebuie să aibă părul 5 cm și nu 6? Și multe altele…

Părerea mea este următoarea:

  1. Dacă școala are un regulament pe care îl semnezi ( părintele, în speță) ar fi bine să fie și respectat.
  2. Dacă regulamentul nu este respectat sunt convinsă că ar trebui să existe și un set de consecințe: discuție cu elevul, avertisment verbal, discuție cu elevul, avertisment scris, discuție cu elevul și părinții. Mi-e greu să cred că nu se ajunge la un consens.
  3. Să presupunem că totuși am făcut tot ce am putut și nimic nu s-a schimbat, de ce Doamne păzește să te bagi într-o acțiune atât de ciudată și ilogică și anume să tai părul cuiva?

Mi se pare o acțiune total lipsită de sens și de corectitudine. Chiar cred că nu ai dreptul sub nicio formă să te angrenezi într-un astfel de comportament, nici legal, nici moral, nici etic ori profesional.

Eu am învățat că atunci când epuizez orice formă de negociere, de comunicare, cer ajutor sau spun pas. Refuz să mai colaborez sau să mai intru în orice tip de relație cu cineva care nu îmi respectă și nevoile sau cererile mele. Să mă apuc să intru în situații controversate este exclus. Nici chiar în glumă!

Eu merg prin multe școli, țin multe ateliere și sunt convinsă că au trecut multe moțuri prin fața mea, dar vă jur…vă spun cu toată sinceritatea…nu mi-au atras atenția. Azi dimineață am remarcat primul moț ținând cont că am citit despre scandalul moțurilor samurai.

Eu cred că depind foarte mult de ceea ce vrei să vezi. Vrei să vezi moțul, îl vezi! Vrei să vezi dincolo de moț, ai ce să găsești cu siguranță, în orice om, adolescent sau copil!

 

Adauga comentariu
No Comments