Când eram eu însărcinată, îmi închipuiam că o să nasc copilul un mini Einstein. Îi citeam cărți și cărticele, iar muzica clasică era o rutină ce nu putea fi sărită nici la cea mai mare urgență.Ce făceam eu nu era nici pe departe greșit, doar că ar fi fost bine să fie un bonus, ceva în plus pe lângă ce aveam eu să îl învăț pe micuțul ce crește aproape de inima mea.

Studiile arată că ceea ce învață copiii în burtică are o semnificație mult mai profundă și mult mai viscerală decât simplele informații de natură educațională.

Ce învață ei?

Învață să supraviețuiască și absorb cât mai multe detalii despre lumea în care vor veni, tocmai pentru a fi perfect capabili să trăiască cât mai bine posibil odată ajunși în lumea noastră.

  1. Învață vocea mamei. Mai mult de atât învață limba în care vorbește mama lui. Cum știu și cum demonstrează oamenii de știință asta? 

În cadrul unor experimente, au remarcat că copiii din țările latine plâng în tonalități înalte, în timp ce bebelușii din țări germanice plâng în tonalități joase, în acord cu limba și inflexiunile limbii materne. Fac asta pentru a fi recunoscuți, pentru a fi asemănători celor care au cele mai multe șanse să le ofere grijă și afecțiune. Își sporesc astfel șansa la supraviețuire.

O descoperire comică a fost faptul că bebelușii pot recunoaște coloana sonora a unui serial sau a unei telenovele pe care mama o urmărea.

2. Învață gustul!

Tot experimentele arată că bebelușii sunt predispuși să prefere alimentele pe care mama le mănâncă în timpul sarcinii. Dar din nou, ei învață ceva mult mai profund decât o anume preferință alimentară. Iau din nou contact cu lumea și cultura din care vor face parte. Mâncarea este o formă importantă în cultura oricărei țări.

Eu pot confirma acest experiment, copiii mei mâncând cu plăcere atât mâncare românească, cât și libaneză. Dar mai mult de atât, preferă anumite combinații și le sunt chiar favorite, combinații relativ ciudate la gust pentru prietenii lor români.

Chiar vă invit să faceți experimentul de a le prezenta copiilor, de la un restaurant libanez, zaater-ul ( o combinație de plante aromatice si susan, foarte bogată în omega 3, de altfel). Este gustarea favorită a copiilor mei, spre uimirea tuturor prietenilor lor, care o găsesc groaznică.

3. Învață rutina, dragostea și prietenia

În timpul sarcinii, am avut o melodie pe care o ascultam în sesiunile mele de meditație și liniște. Este încă, nouă ani mai târziu, melodia pe care ei adorm imediat, melodia care le aduce liniște oricât de triști ar fi ( de la școală, prieteni, ceartă între ei, plâns).

Ieșirile cu prietenele au drept efect secretarea de serotonină și endorfine, ce susțin starea de bine și fericire. Bebelușii învață că lumea în care vin este prietenoasă.

Relația de cuplu este, de asemenea, percepută de micuți încă din pântecele călduroase ale mamei.

Relația cu propriul nostru corp, dragostea pe care o avem pentru propria noastră ființă este simțită de cei mici în burtica mamei.

Ce învață mai exact?

Înțeleg dacă vor veni într-o lume prietenoasă sau într-o lume periculoasă? Vin într-o lume saracă sau într-o lume plină de abundență?

În timpul celui de-al doilea Război Mondial, din toamna anului 1944 și până în primăvară, în Olanda au suferit din lipsa alimentelor. Au ajuns să mănânce chiar și tulpini de lalele. Mulți oameni au murit atunci, dar și cei aproape 40 000 de bebeluși din burtici au avut de suferit. Problemele lor s-au văzut după zeci de ani, prin boli precum cele de inimă sau diabet.

Ce s-a întâmplat atunci? Dieta săracă a mamei, stresul în care au trăit, relațiile proaste cu sinele și cu ceilalți au fost scrisorile trimise bebelușilor despre lumea în care urmau să vină. O lume periculoasă, săracă și tristă. Astfel, ei pentru a supraviețui au trimis toți nutrienții către creier, lăsând alte organe private de nutrienți. Au dezvoltat fizionomii și metabolisme care să poate supraviețui cu minim de energie.

Dar lumea în care au venit ulterior s-a dovedit a fi abundentă, corpul lor nefiind pregătit pentru asta!

Ce putem face noi în timpul sarcinii? Să le trimitem mesajele corecte despre lumea în care vor veni. Și nu în ultimul rând, să avem multă grijă de noi. Iar cei din jurul unei mămici să fie atenți, grijulii și plini de dragoste.

Acesta a fost subiectul despre care am vorbit la ”Conferința Educația începe în uterul mamei”, organizată de Social Moms.

Discursul întreg poate fi văzut aici: https://goo.gl/1nogxr

Conferința a avut și acoperire națională transmitându-se și live, cu peste 17.000 de vizualizări în total.
Cei trei specialiști care s-au alăturat în calitate de speakeri au fost: dr. Roxana Elena Bănică (Medic Specialist Obstetrică și ginecologie), Andreea Carmen Radu (Consultant nutriție acreditat MMPS și MECTS, blogger @carmenradu.ro) și Ioana Agachi (Psihoterapeut și Managing partner @euparinteghemotoc.ro).

Dr. Roxana Bănică (Medic Specialist Obstetrică și ginecologie) a prezentat în detaliu evoluția fătului în burtica mamei pe săptămâni, de la concepție până la naștere, din punct de vedere medical.

Care sunt etapele dezvoltării fătului în burta mamei aflăm și în discursul doamnei doctor aici: https://goo.gl/XX7v4e

Despre nutriție și importanța acesteia în timpul sarcinii a vorbit Andreea Carmen Radu (Consultant nutritie acreditat MMPS si MECTS și blogger @carmenradu.ro) și am aflat că este foarte important să alegem să mâncăm sănătos, mai ales în timpul sarcinii, pentru că perioada de sarcină și de alăptare sunt practic singurele perioade în care alimentația noastră influențează o terță persoană.
Astfel, pentru o alimentație sănătoasă este recomandat să ținem cont de următoarele sfaturi: să avem o alimentație sănătoasă din toate grupele de alimente, trei mese și două gustări pe zi, să ne hidratăm, să facem mișcare cu recomandarea medicului, să știm că gusturile se formează încă din burtă și să citim etichetele.

Discursul despre nutriție poate fi văzut aici: https://goo.gl/Fp6k4T

La conferință s-a discutat și despre impactul emoțiilor mamei din timpul sarcinii asupra dezvoltării fătului, Ioana Agachi (Psihoterapeut și Managing partner @euparinteghemotoc.ro) punând accentul pe ideea că atunci când suntem însărcinate prin placentă se eliberează niște hormoni în funcție de ceea ce simțim, astfel ajung la bebe și în felul acesta el simte. Cercetările arată că efectele sunt mai vizibile după primele șase luni de sarcină.
Am aflat, de asemenea, că stările emoționale care au efect asupra fătului sunt: stresul, depresia, anxietatea, ambivalența și relaxarea.

În întregul discurs al Ioanei putem afla care sunt efectele acestor stări asupra fătului: https://goo.gl/MHTTJf.

S-a alăturat Social Moms partenerul principal al acestui eveniment Lidl care și-a propus să fie cât mai aproape de familiile tinere și a lansat gama îmbogățită Lupilu și a oferit participaților pachete cu produse alimentare și de igienă pentru copii.
S-a alăturat în calitate de partener și platforma de informare Desprealcool.ro, susținută de Ursus Breweries, care informează viitorii părinți prin Campania “9 luni cu zero alcool” asupra riscurilor la care este expus fătul dacă în timpul sarcinii viitoarea mama consumă alcool și recomandă 9 luni de sarcină fără consum de băuturi alcoolice #9cu0.
Alti parteneri ai evenimentului au fost: Biogenis, Superfood cu primele-cumpărături.ro distribuitor al produselor Medela în România.
Evenimentul a fost moderat de Gabriela Maalouf, blogger gabrielamaalouf.ro
Mulțumim partenerului media Itsy Bitsy, radioul părinților și al copiilor.

 

Adauga comentariu
No Comments