Desenul…uffff!!! Desenul!! Mereu a fost o provocare pentru mine. O contemplam pe mama în timp ce picta tablouri și îmi imaginam ce bine este să te lași purtat de imaginație în fel de fel de peisaje. Apoi a urmat sora mea..la fel de talentată. Își desena păpuși pe care apoi le decupa și inventa diverse jocuri. Mi-ar fi plăcut și mie să fac asta, în special în acele timpuri când nu se găseau păpuși și jucării pe toate drumurile.
Eu nu am reușit să desenez vreodată frumos. M-am lăsat în schimb prada bucuriei de a colora, iar asta îmi aduce multă liniște. Petrec ore în șir colorând mandale, în special în momente în care vreau să îmi liniștesc gândurile.
Și cum universul nu lasă nimic neexplorat, cu precădere în viața mea, uite că a venit și întrebarea: ” Vrei să faci ilustrațiile la o poveste pentru copii? ” Inițial, aș fi vrut să spun NU! Eu…desen??? Nici gând. Cu toate astea, am vrut să văd măcăr despre ce este vorba în poveste.
Mi-a plăcut mult conceptul, ideea din spatele acestei povești. Se numește ” Oul fermecat” și este vorba despre ceva ce se întâmplă la foarte mulți copii. Câteodată le este greu să înceapă prima zi de grădiniță, de școală sau poate să schimbe clasa, colegii. Poate fi vorba de anxietatea de separare față de părinți sau teama că nu vor fi ascultați, văzuți, apreciați. Dacă nu sunt colegii prietenoși? Dacă va fi ceva ce nu înțeleg? Și câte și mai câte pot trece prin capul unui micuț înainte de ziua cea mare, de început de an școlar.
Una dintre strategiile pe care eu le propun părinților ce vin la mine la cabinet este aceea de a-și crea o ancoră. Ancora este un instrument terapeutic menit să ajute în situații dificile. Ancora nu are puteri magice, nu ne ajuta ea pentru simplul fapt că există. Ea doar ne amintește că în noi există și puterea și curajul și voia bună și tot ce avem nevoie pentru a reuși.
Cum putem crea ancore cu micuții noștri? Foarte simplu! Începem cu un joc, cu întrebări și dezbatere. De la întrebări simple: ” Care este culoarea ta favorită? ” până la ” Cum te simți când ajungi într-un loc nou? ”
Împreună, părinte-copil, decidem ce fel de ancoră ne dorim. O brățară, o jucărie, poate un simplu gest. Când au plecat copiii mei la grădiniță, am creat o ancoră simplă, o brățară făcută din materialele preferate în culorile preferate atât de ei cât și de mine. De fiecare data când priveau brățara știau că mami îi iubește, că sunt în siguranță acolo unde sunt și că ne revedem cu bucurie la sfârșitul programului.
Cu timpul problemele lor au evoluat. Se mai certau cu colegii sau mai râdeau unii prieteni de ei. Erau momente grele de gestionat, iar nevoia lor a fost de o ancoră mult mai fizică, mai corporală. Charlize, fetița mea a venit cu ideea de a-și pune mâna pe piept pentru a-ți simți inima cum bate. Așa știa că și inima mea bate și că dragostea noastră este cea mai importantă. Plus că auzise ea într-un film că ” mintea o poți schimba…dar inima mai greu!”
A urmat sărutul pe mânuță. Le pupam mânuțele când coborau din mașină, iar ei atingeau pupicul meu ori de câte ori le era greu. Știau că toată ființa lor e și parte din mine, astfel eu eram mereu prezentă în ei.
Am avut și ancore mai simple, cum ar fi jucării sau diverse obiecte, în funcție de situațiile întâmpinate. Dar cu siguranță a fost și este un instrument tare util nouă și celor cu care lucrez.
Și pentru că mi-am dorit și eu o ancoră înainte de a începe experiența de ilustrator, am rugat-o pe mama să deseneze ea mai întâi și să îmi trimită desenele. Chiar dacă nu aș putea reuși să desenez la fel de bine ca ea, am folosit talentul ei drept ancoră. Știu că ea face parte din mine și că oricum aș desena se va bucura că măcar am încercat.
Am desenat ca un copil de grădiniță, dar mă bucur că am făcut-o! Munca unui illustrator este imensă, iar talentul este doar o parte din această ecuație. Cred că este o meserie tare frumoasă pentru că te face să intri efectiv în poveste, în pielea personajelor. Te face să îți închipui cum ar arata, cum s-ar simți, ce ar face pe fiecare bucățică din poveste.
Mă bucur tare mult că am avut parte și de ajutor! M-au ajutat mult copiii mei, care m-au încurajat și au desenat cu mine. Și s-a mai întâmplat ceva! Am folosit pentru aceste ilustrații creioane și acuarele BIC. Pe lângă faptul că au cam făcut treaba pentru mine, având culori intense și textură ușor de folosit, ne-am creat o nouă ancoră de început de an. Creioanele BIC sunt ancora noastră din acest an. Pentru că le-am folosit împreună, copiii mei au spus că le vor lua cu ei la școală și atunci când le va fi mai greu, vor desena cu ele, pentru a-și aminti de momentele frumoase petrecute împreună, din timpul coloratului.
A fost o experiență emoționantă și foarte bogată! Mă bucur că am avut această ocazie!
Daca vreți să citiți povestea și alte două povești magice ilustrate de Ioana Macoveiciuc și Dan Cruceru le găsiți accesând acest link.
PREMIU: Castigatorii sunt: Danny Caroll, Laura Frunza, Maria Ene
Castigatorii vor fi alesi cu ajutorul random.org. înscrierile sunt deschise pana vineri, ora 10. Voi extrage câstigatorul vineri, 14 Septembrie, ora 14.
Datele personale ale câștigătorilor vor fi trimise sponsorilor pentru expedierea premiului și nu vor fi stocate în baza mea de date.
Conditie participare la concurs:
Scrieți-mi cum va pregatiți de începerea școlii și puteți câștiga 3 seturi BIC fiecare format din următoarele:
1. Creioane colorate BIC Evolution Stripes 12 pcs – 1 cutie
Creioane pentru colorat, fabricate din rășină sintetică, fără lemn. Ideale pentru copii cu vârsta de peste 5 ani. Mină rezistentă la șocuri. Sigure și rezistente la mestecare, nu se rup în aschii. Usor de ascuțit. Pachetul conține 12 culori vii.
2. Markere de colorat BIC Kid Couleur 12 pcs – 1 cutie
Markere de colorat cu vârf mediu (2,8 mm). Ideale pentru copiii cu vârsta de peste 5 ani. Nu se usucă lasate fără capac până la 3 luni. Cerneală ultra-lavabilă de pe piele și majoritatea materialelor textile; vârf fix, rezistent la apăsare. Pachetul conține 12 culori vii.
3. Guase BIC Kids – set 12 culori
Guașe ideale pentru copiii cu vârsta de peste 3 ani. Acoperire bună, guașele pot fi diluate cu apă. Pentru suprafețe precum: hartie, lemn, ceramică sau piatră. Pachetul conține 12 culori, ambalate in recipiente de 20 ml.
4. Set BIC Evolution Fluo – 2 creioane grafit + 1 radiera + 1 acutitoare – 1 set
Creion grafit cu radieră, corp hexagonal vopsit în culori fluorescente. Mină HB ultrarezistentă. Fabricat din rășină sintetică, nu se rupe în aschii. Pachetul conține 2 creioane, o radiera și o ascuțitoare.
5. Stilou Easy Clic + rezerva – 1 buc
Roller reîncărcabil cu vârf mediu; culoare: albastru. Grip aderent pentru poziționarea corectă a degetelor; Potrivit atât pentru copiii care scriu cu mana dreapta, cat si pentru cei care scriu cu mana stanga. Sistem inovativ de reîncărcare pe lateral. Necesită un patron standard cu cerneală
6. Creion corector pentru cerneala BIC Pic – blister 2 buc
Creion corrector pentru cerneala, cu vârf mediu. Cerneală albastră; permite rescrierea imediată. Pachet două bucăți.
7. Lipici BIC Glue Stick 36 g – 1 buc
Lipici solid, se aplică ușor, fără să murdărească. Ideal pentru hârtie, carton și fotografii. Lavabil de pe piele și majoritatea țesăturilor. Fără solvenți, este ideal pentru copii.
Incepem cu uniforma și terminam cu lista de rechizite și ghiozdanul
Verificam garderoba si rechizitele si vedem ce mai avem de cumparat 😁
Verificam garderoba si rechizitele si stabilim ce mai avem de cumparat
Foarte draguțe desenele și poveștile. Ai mei pici le adora.
Noi ne-am pregătit doar de grădinița (anul acesta) doar cu câteva cumpărături suplimentare și cu mult entuziasm de a învață lucruri noi.
Picilor le-a placut foarte mult desenele si de Oul care s-a transformat in fantomita. De fapt, le-a placut toate povestile, sunt niste devoratori de carti 🙂
Pregatirea pentru gradinita (inca) am facut-o cu cateva cumparaturi suplimentare si cu mult entuziasm.
Ce bine arata desenele facute de bloggeri, inclusiv ale tale 🙂 Mi-ar placea sa-mi gasesc si eu puterea de a-mi face desene povestilor scrise de mine, dar chiar nu am talent la desen 🙁