Dacă ai un frate sau o soră, știi despre ce vorbesc! Argumentele raționale nu au nicio importanță atunci când vezi noua bicicletă a fratelui tău sau ghiozdanul ușor adolescentin al surorii tale. Ce contează că nu te poți urca încă pe o astfel de bicicletă! O vrei și gata! Vezi tu după aia ce faci cu ea!
Cum nici vârsta mai mare nu înseamnă nimic când îți vezi fratele sau sora pupăciți și ținuți în brațe, doar pentru că sunt mai mici.

Rivalitatea între frați este un fenomen normal și natural ce dăinuie din momentul în care primii frați au apărut pe pământ. Supraviețuirea era și încă este condiționată de implicarea mamei în creșterea micuțului. Trăind într-o lume abundentă, nu mai realizăm ce ne împinge exact să fim în competiție cu frații noștri. Genele noastre ne spun că e musai să luptăm pentru locul întâi în ochii mamei și mai ales în disponibilitatea ei de a răspunde cerințelor noastre.

Ani de-a rândul de exprimarea a emoțiilor, de asigurare și reasigurare că fiecare copil al familiei este la fel de important nu au făcut ca acest fenomen să dispară. Astfel, oamenii de știință au ajuns la concluzia că rivalitatea ajută ființa umană să evolueze, să își depășească limitele și să își atingă potențialul maxim. Evident, rivalitatea ar fi bine să fie gestionată de părinte pentru a evita accidentele domestice, în special în cazul în care raportul de putere este net superior pentru unul dintre frați. Ați întreba atunci ce fac cei care nu au frați? Nu mai evoluează, nu își mai ating potențialul? Tot știința ne arată faptul că fiecare om are unul sau mai mulți rivali pe parcursul vieții, cineva cu care să fie într-o oarecare competiție.

Părinții cu mai mulți copii simt acest fenomen mai arzător pentru că totul se petrece sub acoperișul lor. Ceilalți, ai căror copii sunt într-o rivalitate cu vărul, prietenul din parc sau colegul de școală, nu trăiesc constant această situație, nefiind la fel de îngrijorați. Spiritul rivalității poate fi remarcat chiar și la bebeluși dacă mama se joacă cu o păpușă.

Există foarte multe metode prin care putem susține emoțional copiii, atunci când experimentează această stare.
Acceptarea emoțiilor, timpul special pentru fiecare în parte, timpul în familie, încrederea pe care le-o oferim. Dar unul dintre lucrurile pe care le-a învățat de mică și le-a pus în practică si cu ai mei copii a fost jocul sau lucrul în echipă, colaborarea.
Cu toate că nu am experimentat o stare de rivalitate accentuată cu sora mea, micile tensiuni firești au fost prezente. Dar ce îmi plăcea cel mai mult era când formam o echipă și luptam împreună pentru o cauză comună. De cele mai multe ori, luptam împotriva cuiva și astfel aducem în noi și o stare de supărare și răzbunare. Câștigam ceva, dar și pierdeam în același timp altceva.

Cu ai mei copii, am decis să regândesc conceptul de echipă și colaborare. Și mi-a fost tare ușor să o fac prin joc. Chiar dacă eu îmi asumam rolul ingrat de personaj negativ împotriva căruia se răsfrângea toată rivalitatea, ei o percepeau ca pe un joc și atât. Nu complotau împotriva mamei neînțelegătoare din realitatea, făceau echipă contra unui personaj, la final ocupându-și locul bine meritat în brațele calde ale mamei. Și nu, nu se mai certau pe ele pentru că erau deja încărcați de endorfinele momentului anterior.


Jocurile de echipă sporesc de altfel și încrederea în sine a copilului. Este demonstrat științific că adoptarea unei poziții dominante de putere, de chiar 2 minute pe zi, ajută copiii înainte de momente tensionate cum ar fi evaluări, teste, competiții.
Revenind la jocurile de echipă din familia noastră, trebuie să vă mărturisesc că nu sunt nici eu inventivă sau creativă la nesfârșit, așa că le-am dat lor oportunitatea de crea tematica. De cele mai multe ori, se lasă inspirați de poveștile pe care le citesc sau filmele pe care le văd. Unul dintre serialele de desene animate care ne aduc diverse povești, tematici și chiar super puteri este Eroii în pijamale, de pe Diney Junior. Și mă bucur tare mult că începe un nou sezon sâmbăta aceasta, pe 12 mai, de la ora 9.

Eu joc rolurile provocatoare, sunt și domn și doamnă, dar îmi place că sunt genială de fiecare dată. Iar copiii mei îmi dau șansa să îi provoc, inventând eu situațiile dramatice și lăsându-i pe ei să le rezolve, fără indicii.

 

Și mai trebuie să mărturisesc ceva. Nu vreți să știți cum mă topeam când o vedeam pe fiica mea cum își mângâia fratele și îl întreba: ” Ești bine, Pisoi ( numele unui personaj din serial)? Tu chiar ești pufos și catifelat ca un pisoi!”
Acum, Karim îl are favorit pe Șopi. Sunt curioasă ce aventuri vom mai avea.

Dacă nu știți încă serialul Eroii în pijamale, vă las eu câteva detalii:


Serialul Eroii în Pijama urmărește aventurile a trei mici prieteni care se transformă în alter ego-urile lor de super eroi. În timpul zilei, micuții de 6 ani Connor, Amaya și Greg merg la școală ca toți ceilalți. Însă când ceva rău se petrece în oraș, acești copii speciali, motivați de curiozitate și un simț al dreptății, se pregătesc pentru misiunile lor – însă trebuie să aștepte căderea serii când întregul oraș adoarme pentru a nu fi văzuți.

Când eroii noștri își pun pijamalele și își activează amuletele de animale, se transformă în alter ego-urile lor de super eroi, Pisoi, Bufnița și Șopi și devin Eroii în Pijama. Pisoi – foarte rapid și agil, Șopi – extrem de puternic și înzestrat cu capacitatea de a se cățăra pe ziduri și Bufnița – ce poate zbura și vedea la distanțe foarte mari. Împreună cei trei pot face față oricărei situații, se îmbarcă în aventuri pline de acțiuni, rezolvă mistere, se luptă cu răufăcători și, în același timp, învață lecții valoroase precum să aibă încredere în sine și că oricine poate fi super erou. Eroii în Pijama pornesc în noapte să salveze ziua.

Serialul este destinat preșcolarilor și familiilor lor și aduce în prim plan teme precum prietenie, lucru în echipă, aventuri, mistere, umor și definirea unicității fiecăruia dintre noi.
Serialul stimulează jocul imaginativ și este bazat pe captivanta și remarcabila serie de cărți ilustrate ‘Les Pyjamasques’ creată de autorul francez Romuald Racioppo.

Noul sezon va menține în prin plan aceleași teme și ritm dinamic care a atras atât de mulți fani în rândul preșcolarilor. În plus, micuții telespectatori îi vor cunoaște mai bine pe cei trei eroi și vor rezona cu ei în povești pline de umor și emoții. Echipați acum cu noi puteri, costume și vehicule îmbunătățite, Eroii în Pijama au parte de experiențe și provocări inedite.
Urmăriți Eroii în Pijama (Sezonul 2) în fiecare sâmbătă, din 12 mai la ora 9:00, numai la Disney Junior.

Adauga comentariu
No Comments