As putea scrie acest lucru folosind o singura propoziție. Pentru simplul fapt ca iti pui aceasta intrebare este de inteles ca iti pasa de binele copilului tau, de binele familiei tale.

1. Cand era Charlize mica, ma teroriza următoarea afirmație:

” Cu noi a fost foarte linistita. Cand te-a vazut pe tine a inceput sa plângă.”

O astfel de propoziție, acompaniata de un anume ton al vocii si o privire arzătoare poate face o mama sa se considere a nu fi tocmai cea mai priceputa, ba chiar sa isi faca grija ca nu e o mama buna.

Adevarul este ca atunci cand copiii nostri se simt liberi in a-si exprima emoțiile in fata noastra inseamna ca am facut cu adevarat  o treaba buna.

De obicei, micutii isi exteriorizează emoțiile in cadrele de siguranta, in prezenta oamenilor in care au incredere. Nu inseamna nici pe departe ca ceilalti au facut treaba mai buna tinandu-l ocupat cu ceva.

Faptul ca micutul isi exprima furia, tristetea sau dezamăgirea in fata ta nu denota nimic altceva decat ca se simte emotional in siguranta.

2. Cel mai important lucru pentru mine, in relatie cu ai mei copii a fost sa le castig încrederea. Pentru ca da, încrederea se castiga, nu se primește asa gratuit doar pentru ca le suntem parinti.

Practic, daca micutii ne povestesc problemele lor, situațiile dificile prin care trec, năzbâtiile pe care le pun in practica inseamna ca au incredere in noi si vor avea sanse reduse sa minta.

Cum se castiga încrederea unui copil? Ca orice alta valoare- dragoste, respect. Oferind! Lăsându-i sa experimenteze cum e sa fii iubit, respectat, crezut!

E bine sa respectam si copiii cu un tip de temperament privat, care nu se destainuie usor. La ei funcționează de obicei autodezvaluirea-adica sa povestim noi mult despre noi, despre stările si situațiile prin care trecem. Cu multa rabdare din partea noastra, vom trai si ziua in care se vor dezvălui si ei atat cat simt.

3. Nu suntem critici si nu etichetam

Unul dintre cele mai grele lucruri pe care le are un parinte de facut este sa aprecieze munca copilului, dar sa il ajute sa si creasca, dând sfaturile potrivite, fara a critica.

Cand se pregătea Charlize pentru o piesa de teatru, avem cateva comentarii de facut si ma tot codeam cum sa le spun.

Corect este sa începi cu partea pozitivă, cu ce face omul bine: “ apreciez munca/ efortul tau”, apoi sa vii cu o simpla opinie: “ aici as accentua mai mult”, urmat de interesul fata de parerea celui in cauza: “ tu ce zici?”

Formula se aplica oricărei situatii pe care o experimentam alaturi de micuti.

4. Utilizarea limitelor blânde

Limitele ne fac sa ne simtim in siguranta, pe noi toti. Imaginați-va o lume fara limite, unde oricine ar putea face orice, trecând peste libertatea altora. Totodata limitele ne fac sa ne simtim respectați, valorificați. Eu cunosc limita cuiva, celalalt pe a mea, astfel încât niciunul nu aduce un prejudiciu celuilalt.

Pentru ca limitele e musai sa fie reciproce. Atunci copiii vor fi mai putin suparati cand le sunt prezentate!

5 Repararea greșelilor

Este foarte greu, uneori, sa iti ceri scuze cand greșești. Dar poate fi mult mai usor daca continui cu intrebarea : “ Cum pot repara?”

Sa ii arati unui copil  a a greși e omenește este esențial. Doar asa va invata ca are sansa sa repare atunci cand a gresit.

Copiii invata văzând, nu din lecții sau discursuri interminabile.

Fii cel mai bun om pentru tine si asa vei stii, cu adevarat, ca esti cel mai bun parinte pentru copilul tau!

 

Adauga comentariu
No Comments