Pare frumos și relaxant sa muncești de acasă! Poți sa te trezești când vrei, sa te apuci de treaba când ai chef, sa faci pauze..nu te întreabă nimeni cât e ceasul sau cât ai muncit azi. 

Asa scrie la carte sau in visele fiecăruia! Realitatea e total diferita, in special dacă ai și copii in casa!

Este mai mult decât evident ca micuțul te ajuta sa iei cele mai multe pauze, doar ca sunt tot de munca și total neplanificate.

Încet încet apare și vina, ca nu le dai atenția pe     care și-o doresc. Ii vezi triști, încep sa îți reproseze ca nu stai cu ei, ca nu te joci, ca nu îți pasa! Îți cer și ei laptopul sau telefonul! Le explici ca tu nu te joci, faci treaba! Nicio explicație rațională nu are efect! Și uite așa munca de acasă se transforma in tura de noapte când toată lumea doarme!

Din pacate, nedormita fiind, a doua zi ești iarăși oarecum indisponibilă atât fizic, cât și emoțional pentru copii.

Si atunci? Ce e de făcut? Renunți? Exista soluții care sa poată fi și puse cu succes in practica?

Am sa va spun ce fac eu:

1. Dacă e vreme buna, muncesc afara pe banca, pe lângă un loc de joaca. Pauzele neprogramate sunt multicele: apa, gustare, s-au murdărit, s-au zgâriat, s-au certat, etc.

2. Cazematele

Ne pregătim fiecare cazemata și ne luam de lucru înăuntru: eu- treaba mea, ei- chestii de construit, puzzle-uri, de pictat, desenat.

Mai nou, fac și teme pe acolo! Si aici sunt pauze neprogramate, dar parca mai putințele.

3. Pregătirea mesei

Aici se pot petrece și ore, dacă au de făcut vreo salata. Inventează mii și mii de Rețete, le gusta, reiau acțiunea, aranjează masa, pregătesc invitațiile la masa.

Si aici pot apărea pauze de: nu găsesc ingredientul x, m-am tăiat, “copilul asta nu intelege”- celebra remarca a surorii mai mari pentru fratele mai mic.

 4. Regina jocurilor

Distracția in cada!!! Le umplu pur și simplu cada cu apa, iar ei au multe jucării de apa și chestii naturale de colorat apa sau de făcut spuma. 

Eu îmi iau frumușel un scaun. Ma postez in fata ușii de la baie. Îmi pun laptopul in brațe și ma apuc de treaba.

Va dați seama ca aceasta distracție poate dura ORE!!! Nu sunt niciodată ei cei care cer afara din cada! De obicei se lasă cu insistente!

Pauze neprogramate: foarte putine, doar urgente. Când erau mai mici, ma rugau pe mine sa le mai pun apa calda, când se racea apa in care stăteau. Acum sunt Maeștrii și la asta.

Sunt jocuri adaptate pentru copii mai măricei, de la trei ani in sus. Nu am experimentat munca de acasă cu copii mai mici, așa ca aștept și soluțiile voastre.

Voi cum faceți?

Adauga comentariu
No Comments