În ultimii ani cele mai căutate ateliere pentru copii au fost cele despre încrederea în sine. Chiar și în programele petru adulți menite dezvoltării personale, dezbaterile cele mai înflăcărate și dorite au fost despre cum ne putem simți stăpâni pe propriile ființe, trăiri și experiențe.
Buna cunoaștere a emoțiior pe care le simțim, verbalizarea și validarea lor este cheia succesului. În momentul în care te simți în echilibru cu trăirile tale, când știi ce să faci cu ele, în așa fel încât să nu te rănești, să nu rănești alți oameni sau sau să nu fi rănit, pare destul de simplu să te simți încrezător, iar stima de sine să fie la cote maxime.

În acest articol, în schimb, aș vrea să povestesc un comportament , despre care nu se vorbește atât de des, al părinților ce poate ajuta sau susține dezvoltarea emoțională plină de încredere a micuților.

Din momentul în care copiii noștri ajung să ne bucure viețile cu o simplă și micuță privire de bebeluș proaspăt și pufos, ne transformăm în gardienii supremi ai acelei ființe minunate. Ceea ce nu este rău pentru că de asta are nevoie orice micuț pe planetă, de un părinte iubitor și prezent activ în viața lui.

Doar că de cele mai multe ori rămânem în acest rol, un pic prea protectiv, pentru copiii mai mari. Din clipa în care copiii încep să exploreze lumea, ne grăbim și noi, părinții să le-o prezentăm așa cum o înțelegem noi, furându-le șansa de a-și face propria opinie și de a-și activa creativitatea în descoperirea răspunsului.

Așa că, în lumea grăbită în care trăim, alegem repede hainele copilului, sendvisul sau mâncarea pe care i-o oferim, îl încălțăm și nu mai avem răbdare să îl lăsăm să deschidă borcanul de cereale și nu în ultimul rând ne transformăm în enciclopedii umblătoare cu toate răspunsurile la purtător. Și facem toate aceste lucruri cu cele mai bune intenții și din toată inima noastră iubitoare.

Pentru a-i ajuta pe copii să devină mai încrezători în forțele lor, în abilitățile și calitățile lor putem pune în aplicare câteva lucruri tare simple:

1. Lasă-l să aleagă

” Te îmbraci cu pantalonii verzi sau cei albaștri?”
” Îți faci temele înainte sau după masă?”

2. Arată respect pentru munca sau efortul depus

” Borcanele nu se deschid întotdeauna ușor. Apreciez faptul că vrei să mă ajuți cu micul dejun.”
” Șireturile se leagă cu multă îndemânare. Îmi place să văd că vrei să te încalți singur.”

3. Nu te grăbi cu răspunsurile

” Mami, de ce ploua? Ce este ploaia?
Tu ce crezi?”

4. Încurajează-l să caute și alte surse în afara casei

” Poate ar fi bine să întrebăm dentistul! ”

5. Nu lua speranța

” Vrei să mergi în tabăra de mate? Dar tu nu te prea pricepi la mate…cum te-ai gândit la asta?”
Versus „ Vrei în tabara de mate? Apreciez inițiativa!”

6. Lasă-l și pe el să te învețe lucruri

” Poți să-mi arăți cum se face? Învață-mă și pe mine!”

Cel mai ușor moment de pus în aplicare această experință, de a-i da copilului șansa să fie el cel care învață părintele ceva, s-a produs la noi în familie odată cu orele de informatică de la școală. Eu sunt un pic mai puțin pricepută cu tehnologia, dar fac eforturi să o înțeleg și mai ales să o pun în aplicare, așa că fetița mea Charlize are plăcerea delicioasă de a-mi fi profesoară de informatică.

Cea mai importantă lecție de informatică primită a fost anul trecut după ediția SuperCoders de la Ploiești când verișoara ei a participat la atelier. I-a povestit lui Charlize, apoi Charlize mie. Ce pot să spun? Nu știu daca eu voi fi vreodată expertă în ale programării, dar copiii sunt ca un burete. Mi s-a părut un program inspirațional și foarte eficient pentru copii.

coders

Așa că vă anunț cu super bucurie că SuperCoders revine și anul acesta!
Orange România anunță startul ediției a cincea a #SuperCoders, proiect ce își propune să contribuie la educația digitală a tinerei generații.

Anul acesta, #SuperCoders va avea trei componente: Caravana SuperCoders, Orange Coding Competition şi SuperCoders Online Academy. Pe 11 octombrie caravana porneşte la drum în 10 orașe, unde peste 500 de copii cu vârste cuprinse între 10-13 ani sunt așteptați la cursurile gratuite de coding. Luna noiembrie va fi dedicată concursului național SuperCoders Coding Competition, accesibil oricărui copil care are noțiuni minime de programare prin joc. În cadrul concursului vor fi selectați 50 de câștigători care vor intra gratuit în SuperCoders Online Academy, pentru a-și aprofunda cunoștințele de codare.

România se află pe ultimul loc privind competențele digitale din statele UE, conform raportului Europe’s Digital Progress Report (EDPR)din 2017. Doar 28% dintre români au niveluri superioare celui de bază în ceea ce privește competențele digitale, comparativ cu 56% la nivelul UE. Programul #SuperCoders este o iniţiativă de educare a tinerei generaţii și își propune să-i ajute pe copii să îşi dezvolte competenţe digitale necesare atât în activitatea lor din prezent, cât şi pentru meseriile viitorului care vor solicita astfel de cunoştinţe.

Prin inițierea în programare, #SuperCoders, dezvoltat de Orange împreună cu echipa Simplon România, le permite copiilor cu vârste între 10 și 13 ani să descopere, în mod simplu, logic și distractiv universul digital, sub bagheta trainerilor dedicaţi.

Anul acesta, caravana #SuperCoders îi așteaptă pe cei mici în următoarele orașe:
 Iași – 11 octombrie
 Focșani – 13 octombrie
 Brașov – 16 octombrie
 Sibiu – 17 octombrie
 Alba Iulia – 20 octombrie
 Constanța – 23 octombrie
 Brăila – 25 octombrie
 Galați – 26 octombrie
 Craiova – 30 ocotmbrie
 Târgu Jiu – 31 octombrie

Copiii cu vârste între 10 și 13 ani sunt invitați să ia parte la atelierele introductive de programare ce durează 3 ore. În acest timp, cei mici vor descoperi limbajul de programare SCRATCH, care îi va ajuta să creeze animații, povestiri interactive și jocuri prin tehnica drag & drop.
Înscrierile se fac pe site-ulorange.ro.

După etapa de învăţare, proiectul SuperCoders continuă cu faza a doua, SuperCoders Coding Competition – un concurs național desfășurat în noiembrie, în care toți copiii din România vor fi provocați să își dezvolte propria aplicație într-o competiție pe platformele Scratch și code.org. Juriul, regulamentul şi alte detalii vor fi disponibile începând cu luna noiembrie pe orange.ro.

În urma concursului, un juriu de specialitate va selecta 50 de câștigători care vor avea posibilitatea de a participa la următorul modul de învățare, SuperCoders Online Academy. Acesta va fi un curs în care copiii vor învăța limbajului Python pe măsură ce vor parcurge cele 30 de ore interactive. Participanții vor face trecerea de la programarea prin blocuri de cod învățată în Scratch la programarea bazată pe text.

 

 

Adauga comentariu
No Comments