Era un doar un micuț băiețel ca oricare altul, cu obrăjori bucalati precum un ursuleț de plus pufos. Lumea ii spunea Motanas. Buclele lui bălai și răzvrătire erau irezistibile! Ți-ai fi plimbat degetele prin ele o vesnicie și încă un minut.

Micutul își iubea enorm mama, ca orice copil pe lumea asta! Se juca cu mașinuțele in timp ce mama lui gătea, dar ii plăcea și sa o ajute la bucatarie sau cu alte treburi prin casa. Câteodată se îndeletnicea cu îngrijitul bebelușilor moșteniți de la verișoara lui. Ii ceruse odată tatălui lui sa ii cumpere un bebeluș de la magazin, dar primise un răspuns ferm: ” Doar fetele au grija de bebeluși.” Lacrimi fierbinți i-au curs năvalnic pe obrăjorii lui pufoși!

Asta a fost începutul sfarsitului! A fost dus acasă și buclele i-au fost tăiate! Nu l-a durut prea tare. Ii plăcea și parul scurt. Poate doar sa-l fi întrebat înainte. Mai mult a durut frica pe a care a simțit-o in corpului lui mic când tatăl a țipat la mama, spunându-i ca îl creste prost! Ca îl lasă cu jucării pentru fete și treburi de femei! Ca e prea sensibil și plânge ca o fetița! Nu vrea sa crească ” o muiere”! Se simțea atât de vinovat de lacrimile mamei! Era doar vina lui! Nu ii plăcea cum se comporta tati cu mami, dar el îl admira mult pe tati și nu voia sa îl dezamăgească! Sigur avea dreptate! El știa mai bine ce trebuie sa facă un bărbat! Ii spunea mereu ca bărbații nu plâng, sunt puternici și nu fac treburi simple de femei.

Si-a învățat lecția și a crescut un bărbat puternic, care nu plânge și lasă femeile sa facă treaba lor! Creste un alt barbart puternic…și mai puternic! Își iubește mult soția si copilul, dar cu toate acestea simte tristete, frustrare și neputința! Oare nu mai e un bărbat adevărat?

De-alungul timpului, băieții au fost crescuți in spiritul puterii fizice, precum niște mașini indestructibile de apărare și susținere materială a unei familii, societăți! Exprimarea, exteriorizarea sau verbalizarea unei emoții erau semne de slăbiciune. Încă mai sunt considerate așa! Se rade copios de colegul care spală vase, își ajuta soția sau se joaca alături de copii!

Daca modelul bărbatului puternic care face doar lucruri bărbătești, care își asuma puterea ascunzând emoții ar fi un model de succes, atunci respectivii bărbați ar trebui sa fie impliniti! Dar sunt? De ce mai simt ei frustrare sau Tristețe? Pentru ca ființa umană este construită sa trăiască in echilibru, fizic și emoțional. Nu poți trai asumându-ti un singur rol, cel de “alimentator” al unei familii, pe care ajungi sa nu mai o Cunoști la un moment dat. Ai nevoie de relație, de înțelegere și compasiune, de ajutor și emoție!

Ne dorim ca ai noștri copii sa fie fericiti in relațiile lor și sa crească la rândul lor copii fericiti!

Ca mama, nu te lasă copleșită de vorbele lumii! Creste-ti băiatul așa cum ai vrea sa fii tu tratată! Inspira-l și pe tatăl lui sa construiască o relație cu el, sa ii permită sa vadă ca și un bărbat puternic este o ființa umană, nu o mașinărie! Poate ca lui nu-i plac jocurile copilărești, dar poate oricând sa inițieze ritualuri fiu-tata: mers cu cortul sau in drumeții, împărțit hobby-urile fiecăruia, discuții despre ce simte fiecare.

Pentru a creste copii echilibrati, e musai sa facem noi pace cu noi, sa ne cunoaștem sinele și sa meditam la ce înseamnă sa fii bărbat sau femeie, pentru a putea inspira același spirit in ei!

Ce cred eu ca ne împiedica sa fim așa cum simțim? Frica de a nu corespunde societății, definiției date de societate pentru bărbat sau femeie, frica ca rade lumea, frica ca nu e bine!

iubeste-te, iubește-l…cunoaște-te, cunoaște-l..

Din activitățile noastre: Karim o ajuta și pe mami in Bucătărie, merge și cu tati la activități sportive tipic masculine, de obicei! Spală și păpușile, ne jucam și de-a muschetarii! Iar florile vin aproape zilnic pentru mami si surioara! Îl creștem bine, are echilibrul asigurat? Nu exista o garanție, dar știu ca eu fac tot ce pot!

 

 

 

Adauga comentariu
No Comments