M-am gândit mult dacă să scriu despre asta sau nu…

Dar cred ca am datoria morală de a nu mai lăsa și pe alții să o pățească!

Nu mă lungesc! Ca idee e importantă acum! Dacă aveți copii talentați, nu îi duceți carne de tun prin concursuri măsluite!

Eu am zis mereu ca nu îmi car copilul prin astfel de experiențe, știind cum stau lucrurile de când lumea si pământul! Dar pentru ca a primit o invitație în mână și așa a insistat…am zis să o fac și pe asta!

Ajungem noi la festivalul internațional din țara cu pricina, iar organizatoarea, mândrie mare pe ea, ne-a luat pe toti străinii la întâlnire cu primarul. Mă duc eu acolo și mă așez oficial, cu surle și trâmbițe, la masa rotundă, în primărie. Se laudă organizatoarea cum a adus ea nu stiu câte națiuni în Orășelul ei, primarul zâmbește plictisit, iar eu stăteam confuză…nu prea avea nimic sens! Dar hop! a apărut și sensul! Se pun nene fiecare pe dat cadouri, la primar, între ei, nevoie mare! Eu ca tuta fără nimic la mine! De unde naiba sa știu eu din astea! Oricum, daca știam, nu mă pretam la așa ceva!

M-am gândit eu că e clară treaba, dar am zis că sunt exagerata, paranoică chiar! Știam copii de prin România, mega talentați, care au luat mereu premii pe bune.

Zis și experimentat..am plecat la concurs! În grupa fiică’mii mulți copii talentați, buni-buni! Îi zic maică’mii: “ Nu luăm nimic! Dar e buna mereu experiența!” ( fata mea e începătoare…are câteva lecții de canto, doar)

Culmea, culmilor…că nimic nu e întâmplător, una dintre fetițe avea aceeasi melodie cu fata mea și am zis sa ascultăm și noi, să vedem cum iese la una, cum iese la alta. Emotii, ne-emotii…copilul celălalt face praf melodia, iese plângând, profesoara îi spune ceva de genul:” nu-i nimic! Înveți din greseli! Data viitoare!” Oricum copilul săracul nu a pronunțat un cuvințel corect în engleza, s-a si pierdut…nu conteaza! A mea cânta bine…dar noi tot nu mergeam la câștig ca erau vreo alți 5-6 localnici care au cântat impecabil ( dar nu au fost părinții la masa rușinii cu primarul).

Surpriza concursului: copilul care a cântat greșit ia premiul întâi! A mea nu s-a suparat că nu venise să câștige, dar restul au fost șocați! S-a plâns, s-au certat sau blamat acolo în direct și gata! Gata, fraților! Frustrații au rămas cu frustrații! Și șmecherașii înapoi la masa rușinii!

Vă întrebați ce câștiga acești “ profesori” cu aceste mizerii? Postează pe Facebook că au copii cu premii multe, adica ei sunt profesori buni! Nu postează mai niciodata si filmulețele din concursuri! Ce mai câștigă? Bieții părinți când văd aceste postări cred că vor fi si copiii lor transformați peste noapte, iar cursurile nu sunt ieftine deloc!

Ce cred eu ca e bine sa faceți?

1. Alegeți concursuri despre care știți ca sunt serioase!

2. Dacă e foarte bun, e posibil să treacă și de cei  cu pile ( dar nu se știe niciodata). Aici nu a fost cazul…cei buni au plecat cu nimic acasa( nu ma refer la noi)

3. Concursurile nu garantează succesul copilului! Sunt foarte multi care dupa zeci de concursuri nu au cunoscut faima si altii care nu au fost niciodata la concursuri si au ajuns departe!

4. Investiți în talentul copilului, dar  cu multă grijă la găinării!

Adauga comentariu
No Comments