Cu toții trecem printr-o perioada nu foarte ușoară atunci când vorbim despre gestionarea școlii online. Ce am remarcat, în schimb, este că noi, adulții, pierdem mult timp, câteodată, în conflicte inutile pe rețele de socializare, fără să gândim soluții reale.

De aceea, m-am hotărât să prezint, în funcție de situația prin care trece fiecare, anumite soluții care pot fi utile și de ajutor. Astăzi, o să vă povestesc printr-un interviu cu Evelina Necula, cofondator Kinderpedia, o soluție pentru cei mai norocoși dintre noi, care au posibilitatea să facă școala online, pentru cei care au toate resursele, dar cu toate acestea pierd mult timp folosind prea multe platforme, aplicatii, emailuri, grupuri de whatsapp. Kinnderpedia ne arata o platformă integrată prin care putem micșora timpul de organizare și gestionare.

Promit să revin cu soluții si pentru cei mai puțin norocoși, pentru care școala online este imposibilă, din cauza lipsei internetului, curentului, resurselor de bază, în speță. Este ultimul lucru pe care mi-l doresc, ca micuții să piardă dreptul la educație. Chiar aștept și din partea voastră păreri și osibile resurse.

Ce este Kinderpedia și cum funcționează?                

Kinderpedia e un instrument smart pentru educație. Pentru o educație conectată. Este o platformă completă de management și comunicare dedicată școlilor, grădinițelor și nu numai, care își propune să transforme educația din România și din Europa prin simplificarea activităților administrative și plasarea comunicării între dascăl și părinte chiar în centrul actului educațional. Kinderpedia simplifică organizarea școlilor, a grădinițelor și chiar a after school-urilor și a centrelor de cursuri prin integrarea, pe o singură platformă, a tuturor activităților pe care înainte le desfășurau cu alte 4-5 instrumente digitale sau offline. Pentru început, Kinderpedia centralizează într-o manieră eficientă și conformă cu normele GDPR toți utilizatorii într-un singur loc. Realizăma ceasta prin managementul grupelor, al claselor, al familiilor, al personalului școlii, cu nivele de acces ușor de configurat, în funcție de tipul de utilizator.

O altă componentă importantă o constituie functionalitatile complete de clasă virtuală, care sunt cel puținla fel de valoroase la clasă, ca și când vorbim de școala online. Mă refer aici la orar, prezență, catalog electronic, lecții video direct din orar, modul de teme cu corectare, direct în aplicație, librărie de documente în cloud. Alte funcționalități apreciate de către utilizatorii noștri sunt mesageria, galeria multimedia, calendarul de activități, meniul, modulul de newsletter, cel de chestionare sau registrul medical al copilului. Managerii instituțiilor de învățământ regăsesc pe Kinderpedia rapoarte personalizate cu privire la activitatea operațională, cât și un modul extrem de configurabil de facturare și management financiar. Facturarea automată este una dintre cele mai apreciate funcționalități ale Kinderpedia, mai ales pentru școlile private, pentru că le permite să emită automat facturile pentru taxe școlare și alte servicii conexe, în funcție de activitatea înregistrată în aplicație. În plus, facturile ajung automat în aplicația părinților, care sunt alertați de emiterea acestora și plata se poate face electronic, direct în aplicație.

Dincolo de funcționalitățile practice, care permit o mai bună gestionare a întregii activități a unei școli sau grădinițe, Kinderpedia facilitează comunicarea dintre părinți și dascăli și contribuie la bunăstarea și progresul copiilor, în cei mai importanți ani. Are o interfață prietenoasă, construită în strânsă legătură cu utilizatorii direcți, dascălii și părinții.

De unde a venit nevoia de a începe un astfel de proiect?

Nevoia unei soluții care să ofere un canal de comunicare simplu și accesibil între dascăli și părinți ni s-a evidențiat în urma cu vreo 6-7 ani. Am observat-o mai întâi în zona educației timpurii, când cei mici nu au încă abilitatea de a transmite informații despre activitatea lor de peste zi și când, totodată, au loc unele dintre cele mai importante achiziții și progrese ale copilului. Am înțeles eforturile pe care le fac educatorii pentru a păstra legătura cu familiile, dar și anxietatea părinților, care se simțeau deseori departe de activitățile șie moțiile copiilor lor. Ceea ce le lipsea era un mijloc potrivit de comunicare, astfel încâtsă nu piardă timpul folosind mai multe instrumente – Whatsapp, Facebook, mail-uri, sms-uri, post-its, jurnale și multe altele. Am pus pe hârtie proiectul într-o mansardă de pe strada Blanduziei, chiar în spatele fostei Ambasade a Statelor Unite. În scurt timp, am realizat că ceea ce ne-am propus necesita o investiție mai mare decât economiile noastre, așacă am aplicat pentru o finanțare europeană, pe care am și obținut-o. Proiectul s-a conturat prin eforturile echipei de fondatori: Daniel Rogoz, antreprenorul înnăscut, Valentin Ilea, geniul tehnic din spatele platformei, și eu, omul de marketing și comunicare. Am început cu o versiune beta. Kinderpedia cuprindea, la lansare, zece module de comunicare pentru grădinițe. Împreună cu utilizatorii noștri, am dezvoltat platforma într-una completă de comunicare și management. I-am adăugat în scurt timp componenta mobilă, prin aplicații native de Android și iOS pentru părințiși pentru dascăli.

Cum s-a dezvoltat Kinderpedia?

A urmat extinderea functionalitatilor Kinderpedia către scoală, care a venit tot la solicitarea utilizatorilor. Mulți dintre clienții noștri operau atât grădinițe cât și scoli și doreau să ofere aceeași experiență de comunicare familiilor, când copiii pășeau către ciclul primar. În 2019 am lansat catalogul electronic și am anunțat venirea pe Kinderpedia a câtorva dintre cele mai prestigioase școli private din România. Tot în 2019, Kinderpedia a avut parte de cea mai frumoasă și amplă recunoaștere a caracterului său inovator și a impactului social. În mai 2019, Comisia Europeana ne-a oferit Seal of Excellence pe unul dintre programele sale, SME Instrument, Phase II o distincție, pe care, la vremea aceea, o mai avea o singură altă companie românească. În septembrie 2019, am câștigat locul I laprima ediție a acceleratorului Innovators for Children. În noiembrie am ajuns pe podiumul celei mai mari competiții antreprenoriale de la noi, Startarium. Tot în noiembrie, EBAN, European Business Angels Network, ne-a recunoscut ca business cu impact social și ne-a invitat să prezentăm Kinderpedia la Bruxelles, în cadrul Forumului Tech for Good, ocazie cu care am primit un premiu important și de la Amazon Web Services – partenerii noștri pe partea de servere și cloud. Revista Business Magazin a inclus Kinderpedia în decembrie 2019 în catalogul celor mai inovatoare companii din România și, chiar la început de martie 2020 am câștigat titlul ex-aeqvo Innovators of the Year laGala Business Review Awards. Pactic, comunitatea de afaceri din România a recunoscut o soluție pentru educație venită din zona antreprenoriatului ca fiind poate cel mai inovator business românesc.

Cum ajută Kinderpedia cadrele didactice?

Cele mai utile profesorilor și educatorilor sunt funcționalitățile de prezență, orar, teme, catalog electronic mesagerie, galerie multimedia, calendar de evenimente. Practic, printr-o interfață simplă și ușor de folosit direct de pe smartphone, Kinderpedia reduce între 6 și 9 ore pe săptămână din timpul administrativ al cadrelor didactice și le permite să își concentreze eforturile către educația copiilor și progresele fantastice pe care le pot face în fiecare zi. Din feedback-urile primite chiar de la profesorii care folosesc Kinderpedia, am aflat că printre principalele beneficii pe care le aduce platforma se numără o mai bună comunicare cu părinții, dar și cu elevii, oferirea de feedback rapid, o mai bună organizare a orelor și reducerea semnificativă a timpului alocat activităților administrative. Profesorii apreciază interfața simplă și ușor de folosit, iar integrarea cu platforma Zoom și posibilitatea de a porni lecțiile direct din aplicație le este de un real folos în formatul școlii online sau hibrid.

Dacă vorbim de ajutor, m- referi la demersurile noastre de formare și informare, prin cursurile și conferințele pe care le organizăm. În august și septembrie am derulat seria de ateliere Kinderpedia pentru profesori, webinare online care au strâns aproape 5,000 de participanți. Am prezentat beneficiile tehnologiei în educație și avantajele pe care Kinderpedia le aduce în activitatea oricărei scoli. În septembrie-octombrie am organizat ample conferințe pentru profesori, Educație Conectată: Școalaîn 2020 șiGrădinița 2.0: Conectare și empatie în educația timpurie. Aceste conferințe online la care au participat online mii de profesori, educatori și directori de școli și grădinițe sunt o extensie a evenimentelor offline pe care le-am organizat până în februarie 2020, inclusiv. În completarea evenimentelor și tot cu scopul de a aduce dascălilor informații noi și valoroase din sfera educației, am construit blogul Kinderpedia. Pe blog, cadrele didactice pot regăsi cele mai valoroase teorii, opinii, dar și sfaturi practice de la experți și lideri respectați  in educatie.

De asemenea, îmi face mare plăcere să te invit să fii între primii specialiști contribuitori care ne oferă o opinie cu privire la modul cum putem adapta educația la nevoile și dinamica nativilor digitali. Cum le putem dezvolta astăzi competențele de care vor avea nevoie în societatea de mâine?

Care sunt beneficiile pe care le au părinții care utilizează Kinderpedia?

Cred că principalul beneficiu este triunghiul de comunicare, încredere și colaborare activă pe care Kinderpedia îl creează între dascăl, copil și părinte. Din această sinergie se nasc cele mai frumoase progrese, atât în perioada preșcolară, cât și pe tot parcursul școlii. Pe termen lung, o abordare integrată asupra parcursului unui copil în educație, coroborată cu participarea familiei, poate influența favorabil rata promovabilității și diminuarata abandonului școlar. Un studiu derulat de Global Family ResearchProject sub tutela Carnegie New York demonstrează că implicarea părinților în educație de la cele mai fragede vârste este unul dintre principalii predictori ai succesului la școală, dar și în viață. Privind, însă, aspectele practice, una dintre cele mai mari satisfacții ale părinților vine din faptul că Kinderpedia înlocuiește cu succes grupurile de Whatsapp și Facebook, pe care majoritatea părinților le găseau că fiind obositoare și ineficiente. Pentru un părinte, să primească toate informațiile de la școală sau grădiniță într-un singur loc e o mare ușurare. În cazul copiilor mai mici, părinții pot verifica oricând, cu un singur click, la ce activități a participat copilul, cât a mâncat, dacă a dormit. Astfel, când ia copilul de la grădiniță, părintele își poate organiza mai ușor programul și poate iniția cu ușurință un dialog cu cel mic. Înainte de a folosi aplicația, aceste informații erau mai greu de obținut, pentru că se pierdeau printre mesaje sau mailuri sau necesitau discuții suplimentare cu educatoarea. Folosind Kinderpedia, părinții economisesc timp, pe care îl pot petrece împreună cu copiii.

Pentru școlari, Kinderpedia simplifică accesul la clasele online și permite copiii să fie autonomi în activitatea de la clasă. Acesta este un beneficiu major pentru părinți, care au încrederea și relaxarea că procesul educațional continuă, chiar și în condițiile predării online sau hibrid.

Suntem în fața unei schimbări majore în educație. Cum a abordat Kinderpedia această perioadă?

Pandemia ne-a pus pe toți, profesori, familii, autorități, antreprenori în educație, în fața unei mari provocări, dar și a unei șanse unice de a transforma modul în care lucrăm. În același timp, ne-a invitat să facem un pas decisiv către viitorul educației, un viitor conectat, nu doar la tehnologie, ci mai ales la nevoile copiilor și la exigențele societății de mâine, cea în care școlarii de astăzi vor trăi și vor lucrași pentru care încercam să îi pregătim.

Ce s-a întâmplat din martie și până astăzi constituie un capitol important în maturizarea soluției noastre, care începe chiar pe 16 martie, la câteva zile de la închiderea școlilor, când am lansat modulul de lecții video la distanță, integrat pe Kinderpedia. Orice profesor poate să dea drumul unei video-conferințe, direct din orarul zilei, fară să trebuiască să mai intre pe Zoom, fară să fie necesar să invite elevii sau părinții pe e-mail. După încă 3 zile, pe 19 martie am semnat un protocol cu Ministerul Educațieiși Cercetării, prin care am oferit Kinderpedia gratuit tuturor școlilor publice, pânăla finalul anului școlar, fară alte clauze și condiții. Mai mult, pentru că era o perioada de mari incertitudini, am oferit 11 module – cele mai des folosite de către profesori – gratuit, pe viață, cum ne place să spunem. Au urmat în scurt timp contul de elev, modulul de teme și relansarea modulului de catalog electronic, cu funcționalități extinse. Kinderpedia înregistrează astăzi peste 100,000 de utilizatori din România și din Europa, dar și din Iordania, Peru sau Emiratele Arabe Unite.

Care sunt planurile de viitor?

Printre pașii importanți realizați în acest an se numără parteneriatul semnat cu Maple Bear CEE și Maple Bear UAE, prin care francizele regionale a prestigiosului lanț canadian de școli și grădinițe au ales Kinderpedia ca sistem unic de operare în toate unitățile din Europa Centrală și de Est și din Emiratele Arabe Unite. Strategia noastră este orientată către continuarea extinderii internaționale, în Elveția, Portugalia, UK și Polonia. Din perspectiva dezvoltării produsului, rămânem aproape de utilizatorii noștri și inspirăm modul în care platforma funcționează din experiența lor și feedback-ul pe care ni-l oferă. Lucrăm în prezent la un modul de evaluare a progresului școlar care va ajuta profesorii să înregistreze evoluția copiilor și să o raporteze, atât în template-ul dat de minister, cât și conform propriei curricule – Montessori, Waldorf, Cambridge etc. Lucrăm, de asemenea, la integrarea Kinderpedia cu alte aplicații de conținut pentru educație, dar și cu portaluri guvernamentale de raportare și monitorizare. În ceea ce privește contribuția la politicile publice din educație, ne propunem să rămânem o voce activă în spațiul public, dar șiîn cel instituțional, în sprijinul implicării familiei în educație, ca prioritate strategică, susținută de programe naționale. Milităm de asemenea pentru un dialog activ cu autoritățile, care să ofere șansa soluțiilor romanești, fie ele de management, de comunicare sau de conținut, să contribuie la rezolvarea problemelor cu care se confruntă astăzi educația.

Adauga comentariu
No Comments